Očekuje se rekordna zimska turistička sezona na Vlašiću

vlašić, skijanje, sezona

Zimska turistička sezona na Vlašiću službeno je počela, ali zbog iznimno visokih temperatura i povlačenja snijega sa vlašićkog platoa Skijaški centar Vlašić ne usuđuje se službeno otvoriti sezonu skijanja.

Kako je Feni kazao direktor Turističke zajednice Srednjobosanske županije Miroslav Matošević, staze na Vlašiću su umjetno zasnježivane, međutim zbog visokih temperatura, strukture i tvrdoće snijega, uvjeti za skijanje nisu odogovarajući i stoga se ova aktivnost ne preporučuje.

- Prema prognozama snijeg bi mogao pasti iza Božića. Nadamo se da ćemo par dana prije Nove godine sve staze staviti u funkciju ako vremenski uvjeti to dozvole - rekao je Matošević.

Vlašić je godinama jedna od najpopularnijih bh. destinacija tijekom zimske sezone, a to je slučaj i ove godine kada bi, prema broju najavljenih noćenja, ta bh. planina trebala biti popunjena do posljednjeg mjesta.

Kapaciteti do Nove godine i iza su u potpunosti popunjeni. U hotelskom smještaju se zaista traži krevet više. Ukoliko nas ne poremete visoke temperature, sezona bi trebala biti rekordna po broju noćenja. Turizam na Vlašiću svake godine raste, radimo dobro na promociji turizma i sigurno smo jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u BiH - precizirao je Matošević.

Turistička zajednica SBŽ smatra da na Vlašiću ima dovoljan broj smještajnih kapaciteta i nema u planu proširenje.

Važnije nam je da unaprijedimo postojeće kapacitete i ponudu. Planinu posjećuje oko 13.000 gostiju, većina od oko 11.000 njih se smjesti u privatne vikend objekte, a ostatak u hotelski smještaj. Hoteli su od tri do pet zvjezdica, a tu su i drugi tipovi motela, aparthotela, pansioni, apartmani i slično, tako da Vlašić nema problem sa smještajnim kapacitetima - zaključio je Matošević.

Pored domaćih skijaša, najviše stranih gostiju na Vlašiću dolazi iz Republike Hrvatske, dok u veljači planinu posjećuje veliki broj Slovenaca koji koriste priliku da se na toj bh. ljepotici odmore tijekom zimskog raspusta, koji taj narod tradicionalno koristi za skijanje.