FOTO  Objavljena prepiska ministara u RS sa švicarskom tvrkom kojoj nisu isplatili obećanu naknadu

ministarstvo financija,Zora Vidović,Republika Srpska,kredit

Iako u Ministarstvu financija Republike Srpske tvrde da švicarska tvrtka „Synergy Wealth Management“ nije sudjelovala u bilo kojem segmentu emisije obveznica na Londonskoj burzi 2021. godine, CAPITAL je u posjedu poruka koje su s njenim direktorom razmjenivali ministri Zora Vidović i Alen Šeranić, te njihovi pomoćnici.

Iz tih poruka je vidljivo da su predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva zdravlja bili u kontaktu i nazočili sastancima s bankarima koje je Pajić organizirao.

U grupi putem aplikacije WhatsApp bili su Pajić, Bojana Vasiljević Poljašević pomoćnica Zore Vidović, Severin Rakić, savjetnik Alena Šeranića i odvjetnikMiloš Stevanović.

Njih četvero su početkom 2020. imali sastanak u Beču s predstavnicima više banaka, a njihova komunikacija trajala je tijekom čitave 2020. godine.

Iz prepiski se vidi da su oba ministarstva prikupljala podatke koje im je Pajić tražio te dogovarali i sastanak s predstavnicima četiri banke u Banjoj Luci (Citibank, Societe Generale, JP Morgan i Raiffeisen International) koji je održan početkom veljače 2020. godine.

U toj grupi su tijekom čitave 2020. komunicirali vezano za emisiju i prikupljali podatke koje im je ovaj konzultant tražio.

Međutim, komunikacija se polako počinje mijenjati početkom prošle godine kada je, kako se vidi iz poruka, Vlada samostalno ili preko drugog konzultanta počela kontaktirati banke.

Na pitanje oko daljih koraka i definiranja odnosa ministarstva i njegove tvrtke, Pajić je od Bojane Vasiljević Poljašević 27. siječnjaprošle godine dobio sljedeći odgovor:

„Poštovani, ja radim kako mi je rečeno. Dok i ukoliko ne dobijem druge instrukcije, postupam prema meni znanim dogovorima. Srdačan pozdrav“.

Komunikacija je narednih mjeseci svedena na minimum, a Pajić je na novo pitanje oko potpisa ugovora 1. travnja prošle godine dobio odgovor „u skladu s potpisanim aktima s JLM, na žalost nismo u prilici nikog drugog da angažiramo“.

Također, u posjedu je i mail iz kojeg se vidi da je on na sastanku s ministricom Vidović dogovorio potpisivanje ugovora na koji su kasnije iz Ministarstva imali određene zamjerke, ali koje se, kako je on i ranije tvrdio, nisu odnosile na naknadu.

Pajić je putem aplikacije Viber komunicirao i s ministricom Vidović i ministrom Alenom Šeranićem.

Iz tih poruka, između ostalog, vidljivo je da mu je Zora Vidović tražila strpljenje dok se ne usvoje potrebne odluke, kao i da je u opciji bilo i kreditno zaduženje ukoliko emisija obveznica ne uspije.

ministarstvo financija,Zora Vidović,Republika Srpska,kredit

Višković: Tužbe protiv Srpske postale moda

I dok u švicarskoj tvrtki tvrde da imaju veliki broj dokaza da su surađivali s Vladom i da su izigrani, u Vladi Srpske to i dalje negiraju i tvrde da su ovakve tužbe postale trend i da svatko tko uđe u Vladu RS misli da može nešto i dobiti.

Direktor „Synergy Wealth Management“ Mađid Dušan Pajić kaže za CAPITAL da su oni uz tužbu priložili sve dokaze te da će na kraju sud odlučiti tko je u pravu.

„Potpisan ugovor nije neophodan uvjet da bi uvjeti izvršenog ugovora bili validni. Na kraju će sud odlučiti i mi imamo puno povjerenje u sudski sustav BiH i RS“, rekao je Pajić.

ministarstvo financija,Zora Vidović,Republika Srpska,kredit

Pajić je pitao ministarstvo kako su mogli biti prisutni s dva ministra na prezentacijama četiri banke u veljači 2020. godine i kako su mogli biti u istom timu na sastanku s bankama u Beču u siječnju 2020. ukoliko nisu sudjelovali u emisiji.

„Uvijek smo otvoreni za izvansudsko poravnanje, ali nećemo dozvoliti da nas ministarstvo pritiska da odustanemo od naše zarađene naknade“, kaže on.

Na ovu temu danas je odlučio progovoriti i premijer Radovan Višković. Kazao je da Vlada nema ugovor sa tom tvrtkom te samim tim i nikakve obaveze.

„Moda. Ljudima je postao biznis da uđu u zgradu Vlade i očekuju da im to netko plati. Apsolutno nemamo nikakvu obavezu prema tim ljudima. Oni nemaju nikakav potpisan ugovor. Oni su nudili svoje usluge, mi smo u datom momentu procijenili da nama te usluge ne trebaju i nismo s njima potpisali nikakav ugovor. Ukoliko imaju ugovor neka ga pokažu vama“, rekao je Višković.

Podsjećamo, CAPITAL je u četvrtak objavio detalje oko pripreme emisije obveznica RS na Londonskoj burzi kao i da se Srpska suočava s tužbom teškom 2,9 milijuna KM, jer prema tvrdnjama švicarske konzultanstke tvrtke „Synergy Wealth Management“ nije ispunila obaveze prema toj tvrtki.

ministarstvo financija,Zora Vidović,Republika Srpska,kredit

ministarstvo financija,Zora Vidović,Republika Srpska,kredit