Novčane nagrade zaposlenicima ako dovedu nove radnike

Novčane nagrade zaposlenicima ako dovedu nove radnike

Ako kandidat kojeg predlože zaposlenici ostane na poslu mjesec dana, nagrada je 100 eura bruto, a za dva mjeseca dobit će 200 eura.

Slovenski proizvođaj kućanskih uređaja Gorenje, ovog proljeća, nakon što ga je preuzeo kineski Hisense, najavio je otpuštanje 270 radnika. Nije riječ o radnicima u proizvodnji, i na kraju ih je otišlo samo 60, a Gorenje se našlo pred novim problemom - kako pronaći nove radnike.

Zbog povećane potražnje i proizvodnje, sto radnika već je zaposleno za rad u proizvodnji u kolovozu. "U drugoj polovici rujna trebat će nam još oko 80 radnika", kaže Mateja Celin iz službe za odnose s javnošću Gorenja.

Dodala je da se to događa svake godine kada se proizvodnja poveća, te zapošljavaju nove ljude na određeno vrijeme. Međutim, ove godine imaju puno problema s pronalaženjem radnika.

Nema proizvodnih radnika

"Na tržištu više nema dovoljno ljudi koji bi radili u proizvodnji", objašnjava Celin. Zato se po prvi put u potragu za novim ljudima krenulo drugim putem.

Svojim zaposlenicima nude nagrade ako predlažu potencijalnog novog radnika za posao u proizvodnji. Pozvali su zaposlenike da svojim poznanicima, susjedima, rođacima koji bi mogli biti zainteresirani za rad u proizvodnji Gorenja daju informacije o mogućnostima zaposlenja.

"Ako njihov kandidat uspješno završi mjesec dana probnog rada, zaposleniku koji je predložio radnika nudimo 100 eura bruto. Bude li kandidat radio dva mjeseca, zaposlenik u Gorenju koji ga je preporučio dobit će bruto nagradu u iznosu od 200 eura.

Nagrade će se isplaćivati zajedno s plaćama za studeni, a dosad smo dobili oko 50 kandidata za rad u proizvodnji", kaže Mateja Celin. Riječ je o radu na određeno vrijeme koji će trajati najmanje dva mjeseca odnosno do kraja godine. "Ako bi povećane potrebe potrajale duže, broj radnika u proizvodnji će se prilagoditi", dodaje Celin.

I u budućnosti će Gorenje i dalje zapošljavati, i to ne samo na određeno vrijeme. U planu je izgradnja nove tvornice televizora, za koju se očekuje da postupno zaposliti tisuću radnika.

Prema početnim planovima, očekuje se da će tvornica početi s radom za godinu dana, godišnja proizvednja bit će milijun uređaja, a zaposlit će se između 300 i 400 radnika. U drugoj fazi širenja tvornice, koja bi se trebala završiti do 2023. godine, planira se povećati kapacitet pogona na četiri milijuna televizora, a broj zaposlenih trebao bi se povećati na tisuću osoba.

U travnju ove godine izaslanstvo slovenske vlade, koju je vodio ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, boravilo je Kini i posjetilo kompaniju Hisense.

Počivalšek je, kako su prenijeli slovenski mediji, kineskim dužnosnicima izrazio spremnost i otvorenost vlade za buduće investicije i dolazak kineskog kapitala u Sloveniju, te najavio da će vlada sufinancirati Hisenseovu tvornicu televizora Gorenje u Velenju.

U gubitku od 29,5 mil. eura

Grupa Gorenje u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 567,5 milijuna eura prihoda, što je 1,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prva polovica godine završena je s čistim gubitkom od 29,5 milijuna eura.

Prema objašnjenju kineskih vlasnika, lipanj je prvi mjesec u kojem je nakon višemjesečnog negativnog poslovanja ostvarena dobit.