Naziv radiopostaja im smeta te ga žele ugasiti

Upravo to tvrde djelatnici ovoga radija, kojega je, kao i većinu ostalih, u to vrijeme osnovalo lokalno Općinsko vijeće. Sudbina gašenja, tvrde oni, neminovna je jer je Općinsko vijeće Novoga Travnika “diglo ruke” od ove medijske kuće, u cijelosti ih “izbacujući” iz općinskog proračuna.

“Izbačeni” iz proračuna

“Do sada su nam uplaćivali po 1500 maraka mjesečno, a sada, pravdajući se teškom ekonomskom situacijom, i općinski načelnik, ali i naše Općinsko vijeće, tvrde kako to više nisu u mogućnosti činiti”, kažu nam djelatnici RP Novi Travnik. Sumnjaju da je pozadina cijele priče naziv “radiopostaja” i činjenica da se na ovom radiju koriste hrvatskim književnim jezikom, jer, kako kažu, “kako onda opravdati potez novotravničke općinske vlasti kojim RTV-u Travnik, kojoj je osnivač SDA, daju novac, a za nas ga nema”. Navodno se radi o iznosima od 1000 maraka mjesečno koje RTV Travnik iz susjednog grada dobiva za usluge praćenja rada OV-a i općinskog načelnika.

Osim nebrige od općinske vlasti djelatnici ističu i nacionalno pitanje, koje je, prema njihovom mišljenju, ključni razlog za takvo ponašanje. U pokušaju da o ovom slučaju saznamo mišljenje i načelnika općine Novi Travnik Refika Lende njegova tajnica nam je prenijela stav načelnika kako će se u idućim danima sastati s ravnateljicom te medijske kuće i predsjednikom njihovog Upravnog odbora. Djelatnici ovog radija tvrde nam da se načelnik već ranije susretao s njihovim rukovodstvom.
Narušen nacionalni balans
U Novome Travniku u proteklom su se razdoblju mogla čuti i negodovanja i oko imenovanja nove ravnateljice RP Novi Travnik, ali i predsjednika Upravnog odbora. Naime, prvi put u povijesti tog radija, koji je dugi niz godina nosio prefiks “hrvatski”, imenovana je Bošnjakinja Emela Aganović, a i predsjednik UO-a je Bošnjak. Najglasniji u osudi “nacionalne nejednakosti” kako na radiju, ali i u samoj Općini, kao tijelu uprave bili su u HSS-NHI-u. Predsjednik Općinske organizacije te stranke Anto Lozančić, govoreći o ovom problemu, ističe kako “vladajuće strukture u Novom Travniku nisu imale sluha za probleme RP Novi Travnik”. Govoreći o sudbini RP Novi Travnik, Lozančić kaže “kako nekome nije u interesu da ta medijska kuća postoji kao radiopostaja i ide se na njezino gašenje”, što potkrjepljuje činjenicom da u općinskom proračunu nisu predviđena sredstva za te namjene.

 www.radio-nt.com