MUP Republike Srpske obmanjuje građane, policajci "gubili" dokumentaciju iz istrage na benzinskim crpkama

MUP Republike Srpske obmanjuje građane, policajci "gubili" dokumentaciju iz istrage na benzinskim crpkama

Krajem prethodne godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) obrušilo se na medije zbog, kako su rekli, netočnih informacija koje su puštene u javnost, a koje se tiču nestanka materijalnih dokaza iz skladišta bivše vojarne 'Sarica' nedaleko od Banja Luke. Visoki dužnosnici MUP-a službeno su negirali da su se događale krađe iz depoa i tako bestidno obmanuli javnost stavljajući se u službu kriminalaca koji su počinili teška kaznena djela.

"U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske nema nikakve afere 'Depozit'. Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na preseljenju depozita koji je smješten u bivšoj vojarni 'Sarica', imajući u vidu da je navedeni objekt na toj lokaciji predat u vlasništvo općine Laktaši. S tim u vezi, Ministarstvo je formiralo Komisiju za premještanje deponiranih stvari koja treba utvrditi stanje depozita i isti preseli u poseban objekt Ministarstva za tu namjenu. O svemu navedenom obavješteni su nadležni sudovi i tužiteljstvo po čijim nalozima se i čuvaju predmeti u depozitu“, priopćili su 5.11.2021. godine nadležni iz MUP-a, piše Infoveza.

Međutim, na upit koji je portal Infoveza uputio MUP-u početkom mjeseca ožujka ove godine, slijedi drastično drugačiji odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vezi s Vašim pitanjima od 6.3. i 14.3.2022. godine, obavještavamo Vas da se svi predmeti u depozitu čuvaju po nalozima nadležnih sudova i tužiteljstava, te je za više informacija potrebno da se obratite njima kao nadležnima. Ministarstvo, odnosno osnovne organizacijske jedinice MUP-a su prijavljivali nadležnim pravosudnim organima bilo koju promjenu u stanju predmeta koji se čuvaju u depozitu, te kao što smo naveli, potrebno je da se obratite nadležnim pravosudnim organima", poručila je načelnik Odjela za odnose s javnošću Mirna Miljanović.

Saznaje se da su iz depoa u 'Sarici' nestajali automobili (u dijelovima), zlato (nakit), novac, opojne droge, oružje, ali i druge stvari koje su predstavljale materijalne dokaze u tekućim slučajevima pred pravosuđem Srpske. Da su nadležni iz MUP-a u studenom prošle godine bestidno lagali potvrdilo je i Okružno javno tužiteljstvo u Banja Luci, koje je u priopćenju otkrilo da se već vodi nekoliko istraga povodom nestanka materijalnih dokaza iz depozita.

"Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka ima/lo je četiri predmeta u radu u vezi s nestankom dokaza iz depozita MUP-a RS u vojarni 'Sarica'. Dva predmeta su otvorena i nalaze se u radu (od toga jedan predmet je u fazi istrage protiv nepoznatih osoba, dok se drugi predmet nalazi u fazi prikupljanja potrebnih obavještenja), u jednom predmetu je donesena tužiteljska odluka naredba o obustavi istrage, dok je u jednom predmetu podignuta optužnica protiv Ž. G. zbog kaznenog djela 'Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja' iz članka 315. stav 1. KZ RS. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Banjoj Luci“, naveli su tada iz banjolučkog tužiteljstva.

Posebno je interesantna činjenica da su iz MUP-a ostali nijemi na pitanje jesu li im njihovi službenici dojavljivali i jesu li davali službene izjave povodom krađe materijalnih dokaza iz depoa.

Nevjerojatno svjedočenje izvora (identitet poznat redakciji), jednog od čuvara depoa u 'Sarici', otkriva nam jedan od načina krađe, koji asocira na umješanost i viših instanci MUP-a u čitav slučaj.

"Prilikom popisa stvari u depozitu sudjelovao je inspektor Popović, vlasnik auto-otpada u Ramićima. Nakon izvršenog popisa, s vozila koja su oduzeta, poskidao je dijelove i dijelove utovario u svoj službeni automobil. Također, vidio sam da je neke stvari stavljao u svoju jaknu. Ja sam primijetio da je stavio ukradene dijelove u automobil, nakon čega sam prišao i upozorio ga da to ne smije raditi", počinje priču naš izvor.

Nakon toga je, kako kaže, otišao do Gorana Vojvodića, šefa popisne komisije i prijavio slučaj, nakon čega je Vojvodić naredio da se dijelovi vrate.

"Popović je naknadno vratio dijelove. Ja sam o tome načinio službenu zabilješku i dostavio svom zapovjedniku, koji je proslijedio Upravi za organizirani kriminal, koja je postupajući po navedenoj zabilješci vodila disciplinski postupak protiv Popovića i kaznila ga sa 100 KM, a posebno je zanimljivo zašto nije podnijela izvještaj tužiteljstvu, a što je bila dužna uraditi“, ističe izvor.

Nakon čitavog slučaja, inspektor Popović je premješten iz Uprave za organizirani kriminal u postaju Potkozarje.

Infoveza saznaje da ključeve od depozita imaju samo dva čovjeka: Goran Božić (u međuvremenu umirovljen) i Željko Gavrić. U depozit se, prema propisima MUP-a, smije ulaziti samo u prisustvu jednog od njih dvojice i isključivo po naredbi postupajućeg suda i tužiteljstva ili na osnovu naredbe ministra, zbog izvršenja kontrole stanja u depozitu. Još jedan propust je načinjen prilikom Božićevog odlaska u mirovinu, jer nije izvršena primopredaja i sravnjivanje stanja, što će dovesti do toga da je prilikom upada SIPA-e utvrđeno da nedostaju dokazi iz kaznenih postupaka, za što je okrivljen Željko Gavrić.

Pored svih navedenih propusta, izvor objašnjava i da su sa službenih vreća skidani pečati, odnosno da su vreće otvarane, što predstavlja kazneno djelo par exellance.

Da u MUP-u Srpske postoji korov priznao je i sam ministar policije Dragan Lukač, kada je, prije dva dana, komentirajući spregu policije i kriminalaca, Lukač rekao da nijedna policija na svijetu nije imuna na tu pojavu, te da će Ministarstvo provesti opsežnu istragu širom Srpske.

"Sve i jedan policajac za kojeg se dokaže da je bio u kontaktu s bilo kojim kriminalcem, naročito ako je odavao određene podatke, bit će procesuiran i izbačen iz Ministarstva", rekao je Lukač.

Praksa nestajanja dokaza iz sudskih depozita nije nikakava novost. Svi se sjećamo požara koji je rano ujutro 4.11.2010. izbio u prostorijama banjolučkog Osnovnog suda i za koji je dokazano da je podmetnut. U požaru tada nije bilo ozlijeđenih, ali su zato izgorjeli mnogi materijalni dokazi iz kaznenih postupaka. Iako su vatrogasci brzo intervenirali i lokalizirali vatru, više od pola sata u sudu su odjekivale manje eksplozije jer je vatra zahvatila i naoružanje koje je bilo deponirani kao dokazni materijal.

Čovjek koji je osuđen zbog nesavjesnog rada u službi usljed požara u Osnovnom sudu u Banjoj Luci je Petar Božić koji je dobio kaznu od 11 mjeseci. Prema neslužbenim informacijama koje su u posjedu portala, Božić sada priprema dokumentaciju za reviziju presude, jer tvrdi da nije odgovoran za podmetnuti požar, jer, kako se saznaje, negira da je počinio kazneno djelo za koje je osuđen i za koje je izdržao kaznu. Glavni argument mu je to što je osam sudskih policajaca osiguravalo zgradu, a kamere su bile ugašene. Nijedan od stražara ga nije teretio, jer je on radio na portirnici suda.

Interesantno je i to da je iz sefa/depozita Osnovnog suda u Banjoj Luci nedavno (tijekom ove godine) ukraden i novac, o čemu su mediji već pisali.