Zbog nelegalnih priključaka Mostar pri svakoj kiši 'pliva'

...izgradnjom objekata, odnosno ilegalnim kanalizacijskim priključcima na gradsku infrastrukturu.
Ovo nam je u razgovoru za dnevni list potvrdio i sam načelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara Omer Pajić, uvjeren da će glavni krivci za navedene probleme s kojim se nose Mostarci i odgovarati za svoje postupke.

Nelegalni priključci

Iako nezadovoljni građani koji redovito svojim dopisima zatrpavaju našu redakciju s brojnim upitima i primjedbama uglavnom krive neodržavanje ulica, Pajić to poriče.
- Nije problem u neodržavanju, tvrdi Pajić, svjestan da problema u odvodima unatoč redovitom održavanju ipak ima, navodeći da se ne može zanemariti činjenica kako je infrastruktura stara i neadekvatna. No, kako ističe, na pojedinim dijelovima grada rađena je rekonstrukcija mreže, ali, na žalost, problem time nije riješen.
- Problem koji je prešutan u ovome gradu stvorio je netko drugi, a građani trpe svaki put kad pada kiša jer je netko dao odobrenje za uporabu mreže nekim objektima, kazao je Pajić, navodeći kako na probleme ne može utjecati što je u više navrata i osobno rekao građanima koji su ga kontaktirali, izražavajući svoje nezadovoljstvo navedenim problemima.
- Neki objekti su pogrešno skopčani i doslovce vraćaju vodu na ulicu. O tome problemu smo razgovarali i prošlog tjedna s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i on je obećao da će poduzeti neke korake da se ispita odgovornost ljudi koji su dopustili uporabu objekata koji su na neadekvatan način prikopčani na gradsku infrastrukturu, kaže Pajić.
Da nije bespravnih priključaka, uvjeren je da bi grad bolje funkcionirao. Kišne oborine i dalje bi stvarale problem, ali u daleko manjoj mjeri.

Dugoročni problem

- Kanalizacijska mreža ne može primiti svu količinu vode, posebice kad je u pitanju obilna kaša poput jučerašnje, kazao je Pajić, napominjući da je kanalizacijska mreža u Mostaru rađena šezdesetih godina prošlog stoljeća, jako stara i neadekvatna.
Međutim, njihov posao nije izgradnja, već održavanje, a po tom pitanju gradske službe svojim radom, kako tvrdi, apsolutno daju sve od sebe.
- Jučer je bila ekstremna količina kiše i voda se duže zadržala nego što je to uobičajeno. Međutim, trebamo biti svjesni da ne može ni New York 'osvojiti' takvu kišu u sekundi, a ne Mostar, kaže Pajić svjestan da je problem od kratkoročnog zadržavanja vode daleko veći.

Nedovoljno sredstava

Problem pojavljivanja bujica u gradu za vrijeme učestalih i obilnih oborina kompleksan je i povezan uz nekoliko bitnih činjenica. Posljednjih desetljeća došlo je do intenzivne urbanizacije javnog gradskog prostora i samim tim pretvaranja javnih zelenih površina u betonske. Takvu izgradnju nije pratila odgovarajuća izgradnja kanalizacijske infrastrukture. Smanjivanjem gradskih zelenih površina smanjuju se i kapaciteti upijanja prirodnih recipijenata.
Održavanje kanalizacijske mreže u gradu povjereno je JP Vodovod. Za ove namjene se u proračunu iz godine u godinu ne predviđaju dostatna materijalna sredstva, zbog čega je, kako ističu iz Službe za komunalne poslove i okoliš, kanalizacija u nekim svojim dijelovima često nefunkcionalna.
U dosta slučajeva dolazi do prorastanja žila stablašica u zastarjele kanalizacijske cijevi i do drugih vrsta začepljenja, a koja nije moguće otkloniti bez rekonstrukcijskih zahvata i bez značajnijih materijalnih sredstava.