FOTO  Zbog nedostatka nulte krvne grupe u SKB-u se odgađale operacije

krvna grupa, darivanje krvi

Transfuzijski centar SKB Mostar već duže vrijeme ima problem sa zalihama doza krvi a kako bi bio osiguran dovoljan broj doza krvi i krvnih sastojaka one se tijekom cijele godine prikupljaju od dobrovoljnih darivatelja.

Upravo iz tog razloga je Udruga Bonum Vitae iz Mostara, u suradnji s mostarskom transfuziologijom, odlučila organizirati akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja je održana danas u Mepas Mall-u u 12 sati.

Pročelnica Transfuzijskog centra SKB Mostar, dr. Jadranka Knežević je istaknula kako su prošle godine imali 180 akcija, što bi značilo da su skoro svaki drugi dan išli na teren.

„U cijelom svijetu ukupno 2 posto ljudi daje krv prema informacijama koje mi imamo. U Bosni i Hercegovini imamo potrebu za 3 posto, a trenutno daje 0,80 posto. Tako da to objašnjavamo i tumačimo time da imamo jako puno obiteljskih davatelja. Stoga moramo raditi tri puta više da bismo imali dostatne količine krvi“, rekla je dr. Knežević.

Prema riječima doktorice, najviše nedostaje nulte krvne grupe u posljednjih nekoliko godina a događalo se da se odgode operacije kako bi se ta krv sačuvala za hitne slučajeve.