ZABORAVLJENA DIONICA: Čak ni u predizbornim aktivnostima dionica 'Put za Aluminij' nije zanimljiva

Većina njih je u nezadovoljavajućem stanju, a jedna od gorih je zasigurno ona u južnom dijelu Mostara, odnosno cesta koja se prostire na izlasku iz naselja Čekrk pa do Aluminijskog kombinata, no nitko po tom pitanju ništa ne poduzima.
Mada pojedine ceste imaju tu sreću doći na red za sanaciju u predizbornim aktivnostima, kada vladajuće stranke kupe glasove mažući oči građanima, ova dionica, nažalost, ni tu sreću nema. Očito da nije u pitanju taj stalni problem, "nedostatak sredstava", već se nešto drugo krije u pozadini.

Postoji plan

Ista, unatoč lošem stanju i mnoštvu rupa, što manjih što većih promjera, još nijednom dosad nije bila ozbiljna tema rasprave.
Iako postoji plan za spomenutu prometnicu i nadasve velika potreba za njezinom rekonstrukcijom, još se ništa ne radi po tom pitanju.
Ramiz Tiro, inženjer cestovnog prometa i neovisni vijećnik u Gradskom vijeću Mostara, tvrdi kako je s obzirom da postoji plan nepostojanje sredstava razlog zbog kojeg se ne pristupa rekonstrukciji, a ista je itekako potrebna jer je cesta u katastrofalnom stanju.

- Smatram da je nedostatak sredstva jedini razlog zbog čega još nije započela rekonstrukcija ceste na izlasku iz naselja Čekrk pa do Aluminijskog kombinata. No, to ne opravdava rupe koje se nalaze na toj dionici. Iste se trebaju sanirati i to je obveza Grada Mostara, kazao je Tiro.
Jedenom prilikom je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao kako spomenutu prometnicu namjeravaju sanirati od dugovanja koje pojedini izvođači imaju prema Gradu. No, očito da nisu pronašli zajednički jezik s izvođačima dužnicima.
- Jako često vozim dionicom Čekrk - Rodoč - Avijatičarski most i koliko znam, posljednjih petnaest godina je u jako lošem stanju. Iako u razdoblju od izbora do izbora vladajući pojedine dijelove ceste saniraju, taj dio nitko nikada nije dirnuo. Ne mogu nikako shvatiti zašto, kazao je prolaznik. Posebno je naglasio kako mu nije jasno kako se tolerira loše stanje te dionice kada se veliki broj prometnih nesreća događa baš na tom dijelu.

Rupe na cesti

Na spomenutoj dionici, zbog lošeg stanja u kojem se nalazi, događa se i veliki broj prometnih nesreća. Kada je lijepo vrijeme, rupe na cesti su vidljive i vozači ih već nekako uspiju izbjeći, no kada su oborine, iste budu preplavljene vodom te ih nije lako uočiti, pogotovo vozačima koji ne poznaju spomenutu dionicu, zbog čega izravno dolaze u životnu opasnost. Brojni građani i ranije su ukazivali na očajno stanje u kojem se nalazi spomenuta prometnica, no gradske vlasti su ranije navodile kako ista nije u nadležnosti Grada, već Direkcije cesta Federacije Bosne i Hercegovine. Jedno je sigurno, Grad ne smije dopustiti da ista i dalje stoji u lošem stanju, te da jedna od najprometnijih cesta izlaže vozače opasnosti.
Za nadati se da će i ova prometnica koja već petnaest godina predstavlja ruglo grada uskoro doći na red za sanaciju.

Piše: Almedina Bečić / Dnevni list