Vlada HNŽ-a će obnoviti zgradu Županijskog suda u Mostaru

Vlada HNŽ-a će obnoviti zgradu Županijskog suda u Mostaru

Herceg je kazao kako Vlada čini maksimalne napore kako bi poboljšala uvjete rada pravosudnih tijela u Županiji, provodeći infrastrukturne projekte obnove zgrada sudova i odobravanjem prijama potrebnih djelatnika kako bi se poboljšala učinkovitost. Na tom tragu, istaknuo je nakanu Vlade da, u sklopu projekta energetske učinkovitosti, obnovi i zgradu Županijskog suda u Mostaru, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Podsjetio je na to kako je aktualna Vlada prva koja je ozbiljno krenula u rješavanje problema tužbi i presuda na teret Proračuna naše županije, naglasivši kako se radi o naslijeđenom problemu koji se godinama akumulirao i postao najozbiljnija prijetnja financijskoj stabilnosti Županije. Suočeni sa zatečenim dugom od 36 milijuna KM za izvršna sudska rješenja, Vlada je tijekom 2016. godine započela aktivnosti i donijela potrebne odluke kojima je vjerovnicima koji posjeduju ovršne sudske odluke ponudila mogućnost izvansudske nagodbe, što se pokazalo kao dobar model kojega Vlada kontinuirani provodi i planira provodi.

„Do sada smo za tu nakanu izdvojili više od 15 milijuna KM. Za vrijeme našega aktivnoga rada na smanjenju zatečenih dugova po različnim presudama - opravdano ili neopravdano - u to ne možemo ulaziti, sve je jasnije i jasnije postajalo kako su tužbe protiv države i „čerupanje" Županije postale unosan posao. U zadnje vrijeme, kada smo donošenjem različnih akata zaustavili tužbe, pojedinci su se dosjetili upućivati stotine apelacija Vrhovnom sudu za prekoračenje razumnog roka suđenja. Te presude dolaze na naplatu Vladi iako mi nemamo nikakve veze s izborom sudaca niti radom sudova.

Također, sve je više apelacija koje se upućuju sudu u Strasbourgu kako bi se višekratno tražile isplate po istom osnovu", rekao je Herceg. Jasmina Rajković, predsjednica Suda zahvalila je na potpori koju Vlada pruža u osiguravanju boljih uvjeta rada i kadrovske popune pravosudnih institucija, istaknuvši kako je posebno raduje nakana Vlade da, u sklopu projekta energetske učinkovitosti, obnovi i zgradu Županijskog suda.