VLADA FEDERACIJE Otpad se odlaže do izrade studije utjecaja na okoliš

uborak, otpad
Fena

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zaključila je da će odlagalište Uborak kod Mostara i dalje dopustiti prijem otpada dok se ne dovrši studija utjecaja na okoliš, rekao je glavni gradski i okolišni inspektor Federalne inspekcije za inspekcijske poslove, Ejub Salkić nakon sastanka s direktorom JP Deponija doo Mostar i predstavnicima Građanske inicijative „Jer to se nas tiče“, održanom u srijedu u Mostaru.

Ta studija, ističe Salkić, prethodi izdavanju okolišne dozvole.

"Prije lokalnog izdavanja okolišne dozvole na mjestu će se organizirati javna rasprava s mještanima koja će pokazati treba li ovo odlagalište zatvoriti ili se može dalje zbrinjavati. Inspekciji je potrebna okolišna dozvola kako bi se uopće zaustavilo ili produžilo rad ovog odlagališta", rekao je Salkić.

Dodao je da uz sve potencijalne aranžmane i dopune, ovo odlagalište ima potencijal za odlaganje otpada do najviše godinu dana.

"Ovo je vrijeme za ispravljanje postojećih površina ili za pronalaženje nove lokacije. Ovo odlagalište može se proširiti, ali studija će pokazati hoće li se napraviti ili ne. Inspekcija trenutno prati da li je odlagalište u skladu s okolišnim, sanitarnim odlagalištem i ne dopušta odlagališta otpada na drugom mjestu za koje nema okolišnu dozvolu. Moramo poštovati zaključak Vlade FBiH i boriti se da će navedena studija što prije ugledati svjetlo dana i pokazati nam može li se otpad dalje odlagati ovdje ili ne", rekao je Salkić.

Predstavnik građanske inicijative "Jer nama je to bitno" Nijaz Hodžić rekao je da na ovoj deponiji nije ostalo puno prostora.

"Nema nikakve veze s pronalaženjem novog mjesta, odnosno dobivanjem novih dozvola, okolišnih studija, dozvola za vodu i svega što bi moglo biti potrebno u pripremi za novo mjesto. Ako se brzo ne reagira, ovo odlagalište će se praktično zatvoriti, jer otpad više neće imati kamo odlagati", rekao je Hodžić.

Istaknuo je da inicijativa „Zato što nas se tiče“, zajedno s mještanima okolnih naselja, ostaje do odlagališta Uborak do daljnjeg.

"Ostajemo ovdje sve dok gradske, županijske i savezne vlasti ne sastanu sastanak s predstavnicima naše Inicijative i ne utvrde se točni datumi daljnjeg djelovanja na ovom odlagalištu. Područje na kojem se nalazi je zasićeno i mislim da ćemo se umjesto širenja trebati pronaći mjesto za novo odlagalište koje neće nikome smetati, posebno prirodi. Ne želimo svoje probleme prenijeti na nekog drugog, ali želimo da to bude izvedeno u skladu s europskim standardima i standardima", rekao je Hodžić.

Podsjetimo, mještani i aktivisti drže općinsku deponiju u Uborku kod Mostara od subote, tvrdeći da od početka prošle godine nisu imali nijedan potreban dokument za rad. Oni traže sanaciju i zatvaranje odlagališta i njegovo preseljenje na novo mjesto.