Vijenci i svijeće za ubijene Grabovčane

Naime, u sklopu operacije ''Neretva '93'' pripadnici Armije BiH na jučerašnji su dan ubili ukupno trideset i troje hrvatskih civila. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri, a najstarija Marko Marić 87 godina.

Tom prilikom Udruga hrvatskih stradalnika ''Grabovica '93'', kao i svake godine organizira program obilježavanja stradanja, a u sklopu toga danas u 16 sati bit će služena sveta misa za sve ubijene civile, a nakon toga će biti upriličeno polaganje vijenaca na spomen-obilježju civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice.

Kobna noć

Kobna noć s 8. na 9. rujan 1993. godine bit će upamćena po jednom od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u Domovinskom ratu, a za koji do sada pred lice pravde nisu izvedeni oni koji su ga organizirali. Umjesto toga do sada je osuđeno tek četvero niže rangiranih pripadnika Armije BiH za ubojstvo obitelji Zadro, dok se za zločin u Grabovici nitko do sada nije usudio tretirati u cjelini.

Naime, sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru, pod predsjedanjem suca Hame Kebe, izreklo je ukupno 39 godina zatvora za trojicu pripadnika Armije BiH koji su u selu Grabovica, sjeverno od Mostara, ubili tri člana hrvatske obitelji Zadro, i to Ivana, Matiju i Mladena. Prije toga na Žpanijskom sudu u Sarajevu Enes Šakrak osuđen je na deset godina zatvora za ubojstvo Ljubice (37) i Mladenke (3) Zadro, koja je i najmlađa žrtva grabovičkog pokolja.

Prešućivanje

Ipak, malobrojni preživjeli ovog stravičnog zločina, kao i njihove obitelji koje su imale sreću izbjeći pokolj, i danas pokušavaju dobiti odgovor na pitanje zbog čega se zločin u Grabovici i danas često prešućuje te zašto nadležne institucije napokon ne provedu detaljnu istragu o događajima u ovom hercegovačkom selu.

Inače, sa svrhom skrivanja dokaza o učinjenom masakru, pripadnicima Armije je izdana zapovjed da se tijela pobacaju u Neretvu, pa je nakon završetka rata razmjenjeno tek 11 tijela ubijenih Hrvata iz Grabovice.

Nezadovoljni

Izricanju presude Vlahovljaku, Rajkiću i Karagiću nazočni su bili i preživjeli građani sela Grabovice koji su tek dijelom zadovoljni presudom, te su upozorili kako su za mnoge od ubijenih još uvijek ne zna gdje su, piše Dnevni list.