Vijeće ministara usvojilo energetsku strategiju BiH, slijedi otvaranje IPA fondova

prava u romskoj zajednici, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministra BiH, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara, Vijeće ministara BiH

Ministar Šarović je prije desetak dana najavio veliku mogućnost usvajanja energetske strategije, a nakon što su sve prepreke svladane i nakon što je dostavljeno mišljenje oba bh. entiteta.

Zbog dosadašnjeg nepostojanja energetske strategije, o kojoj se dogovara još od 2008. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila više od 200 milijuna eura samo u potencijalnim investicijama, a da ne govorimo o izgubljenom novcu koji je za investicije vezan.

Podsjetimo, preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su na nastavku 62. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u dokumentu se navodi da je nastavak reformi neophodan zbog usklađivanja regulative i legislative s trećim energetskim paketom, što će, naposljetku, omogućiti i deblokadu IPA fondova.

BiH je jedina zemlja u Europi kojoj su nametnute sankcije Energetske zajednice, a sve zbog nejedinstva entiteta i nepostojanja suradnje s državnom razinom vlasti. Razlog za to je nepostojanje državnog zakona o tržištu i transportu električne energije i plina koji prije svega blokira entitet Republika Srpska, koji smatra da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

Usvajanjem energetske strategije otvaraju se vrata za rješavanje ovog problema te se može očekivati aktiviranje pristupa IPA fondovima.

večernji.ba