VIDEO  U Mostaru otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH

Arhiv, dokumentacijski centar, domovinski rat

Svečanim presijecanjem vrpce u ponedjeljak je u Mostaru otvoren Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Arhiv su otvorili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž.

Obraćajući se prisutnima, državni tajnik Zvonko Milas kazao je kako je otvaranje arhiva iznimno važno za hrvatski narod te da je i od posebnog interesa za cijelu BiH.

- Sigurno je da će Dokumentacijski centar doprinijeti, zajedno s vrsnim stručnjacima i povjesničarima, svemu onom što će napokon dati do znanja cijeloj hrvatskoj, bosanskohercegovačkoj, europskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio, tko ga je vodio i zbog čega – naglasio je Milas.

Doprinijet će i tome, dodao je, da različite vrste manipulacije neće biti moguće te da događaji iz proteklog rata koji je vođen na prostorima RH i BiH, neće moći biti interpretirani onako kako netko želi.

- Koliki je značaj ovog centra najbolje govori iskustvo Hrvatskog dokumentacijskog centra u RH koji je doprinio da se puno negativnih konotacija i krivih teza otkloni i ispravi a da optužnice koje su bile kako na domaćim tako i na međunarodnom sudu budu odbačene, i to zahvaljujući upravo radu povjesničara i svemu onome što su prikupljali i saznavali o Domovinskom ratu - ocijenio je Milas.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž naglasio je kako i hrvatski narod, kao i ostali narodi u BiH, treba imati svoj arhiv o ratu u BiH.

- Vjerujem da će otvaranje arhiva doprinijeti objektivnijem sagledavanju rata na ovom području te dugoročnoj pomirbi među narodima u BiH - poručio je Raguž.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara istaknuo je kako je Ministarstvu hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj jako bitno arhiviranje i čuvanje sakupljenih materijala, kao i širenje istine o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i u BiH te da upravo iz tog razloga to ministarstvo sufinancira Hrvatski dokumentacijski centar.

- Bitno nam je da se širi istina o Domovinskom ratu, a to možemo jedino na ovaj način - poručio je Tandara.

Inače, izgradnju spomenutog arhiva omogućio je Središnji državni ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u okviru natječaja za financiranje programa i projekata koji će pridonijeti ostvarenju ciljeva RH prema Hrvatima u BiH.

Pogledajte VIDEO