VIDEO  Pedeset kadeta promovirano u čin 'policajac'

Pedeset kadeta promovirano u čin 'policajac'

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u utorak je u čin 'policajac' promovirano 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Riječ je o XII. generaciji koja je u agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku i razine i stekla čin 'policajac'.

Školovanje kadeta u Agenciji počelo je 4. ožujka ove godine, a njihov program temeljne policijske obuke za čin 'policajac' trajao je sedam mjeseci, tijekom kojih je realizirano 1.336 nastavnih i radnih sati podijeljenih u tri nastavne faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno operativna obuka i situacijska nastava.

Po riječima ravnatelja Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH Branka Vukoje, nastavni plan sadržavao je 17 nastavnih predmeta među kojima su policijskih poslovi, ovlaštenja, potom rukovanje oružjem i vještine gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilima, specijalno tjelesno obrazovanje, ljudska prava, ustavno uređenje, kazneno te prekršajno i kazneno-postupovno pravo.

Ova generacija obuku je završila s vrlo dobrim uspjehom (4,12).

Zalaganje kadeta vidi se i po prosjeku ocjena, kao i da su njihov napor i trud tijekom obuke bili na visokoj razini, podcrtao je Vukoja, koji je izrazio nadu da će im to puno pomoći u daljnjem radu.

Po njegovim riječima, posao policijskoga službenika spada u najteže poslove kad je u pitanju sustav državne uprave.

Policijski posao je takav, naglašava, da zahtjeva rad noću, vikendima, blagdanima, a osobe koje se nisu spremne odreći obiteljskoga i društvenoga života u korist svoje profesije neće kvalitetno odgovoriti ni na posao policijskoga službenika.

Zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Ivica Bošnjak istaknuo je kako je ovo veliki dan za kadete ali zasigurno i za Direkciju jer će se njezin rad u dobroj mjeri zasnivati na radu ovih pedeset mladih kadeta.

Od tisuću kandidata, dodao je, odabrani su najbolji koji će, nadam se, opravdati naše povjerenje.

- Jedina formula uspjeha jest da budete objektivni, disciplinirani i da imate korektan odnos prema svim postavljenim zadacima, nadređenima, podređenim i kolegama - poručio je Bošnjak.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Mate Miletić također je poručio mladim kadetima da budu prije svega pošteni, dobri i moralni ljudi.

Osim kadeta i njihove rodbine i prijatelja, promociji su nazočili i predstavnici državne, entitetske i županijske razine vlasti kao i predstavnici diplomatskog kora.

Kadetkinjom generacije Nastavničko vijeće je proglasilo Eldu Mejrić.

Zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Ivica Bošnjak uručio je pohvalnice djelatnicima agencije, i to Ivanu Pinjuhu, voditelju Odsjeka za specijalističku obuku i Nerminu Dumporu, predavaču policijskih ovlasti i etike za nemjerljiv doprinos organiziranju i provedbi, kako temeljne tako i različitih vidova specijalističke obuke.

https://youtu.be/vvj8tpsiP_M