VIDEO  Ovako se Indonežani rješavaju ilegalnog ribolova

indonezija, ilegalni ribolov

Stanovnici Indonezije umorni od ribara koji pristižu iz cijelog svijeta i uvlače se u njihove zaštićene vode zbog ilegalnog ribolova, zauzeli su stav. Njihova strategija protiv ove pošasti je jednostavna, konfiskacija i uništenje ribarskih plovila.

Do sad je indonezijska ministrica ribarstva Susi Pudjiastuti dala zaplijeniti, a ratna mornarica raznijeti više od 170 plovila iz nekoliko država za koja je otkriveno da ilegalno ribare u vodama njene države, prenosi časopis Roaring Earth.

– Ništa osobno protiv ikoga ili bilo koje zemlje. Ovo što radimo, usmjereno je protiv kriminala – pojasnila je Pudjiastuti.

Iako se ova strategija čini ekstremnom, Indonežani je koriste za slanje važne poruke.

Ilegalni ribolov ne košta samo državu milijarde dolara godišnje, već uništava njihove nekad netaknute morske ekosustave i dugogodišnju ribarsku tradiciju.

Indonezija je dom 60% svjetske populacije koralja, vrlo važnih za izgradnju koraljnih grebena i mrijestilišta tisuća vrsta riba, što ih čini jednim od biološki najbogatijih područja svijeta.

Nacije koje su nekontroliranim ribolovom uništile vlastita ribolovna područja, sada ilegalno ulaze u vode drugih naroda kako bi uzeli ono što je ostalo. Možda će se nakon ovakvih mjera preispitati.

https://youtu.be/LTqHMFaB2sY

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Ecology & Evolution , pokazalo je da ove ekstremne mjere zapravo djeluju. U studiji je utvrđeno da se nakon indonezijskih napora za uništavanjem stranih ribarskih brodova u ilegalnom ribolovu, ukupni komercijalni ribolov smanjio za 25 posto.

– Umjesto da vrši pritisak na lokalne legalne ribolovce kako bi se povratilo održivo ribarstvo, indonezijska Vlada skrenula je pozornost na inozemni ilegalni, neprijavljeni i neregulirani ribolov, što je veliki problem u Indoneziji – rekao je za časopis Scientific American, znanstvenica sa Sveučilišta u Kaliforniji i voditeljica ove studije, Reniel Cabral.

Primjena ove strategije u drugim zemljama mogla bi stvoriti slične dugotrajne rezultate u mnogim drugim regijama svijeta, zaključili su znanstvenici.

Što mislite o ovoj jedinstvenoj strategiji?

https://youtu.be/CBX9WYEkYBg