Umjesto zgrade FBiH u Mostaru, milijuni najma privatnim institucijama

Nermin Nikšić, zatvorska kazna, Nermin Nikšić, Nermin Nikšić, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Nermin Nikšić, proračun, rebalans proračuna, mirovine, Nermin Nikšić, zgrada vlade, SDP BIH, nermin nikišić,  federalno ministarstvo , vlada Federacije BiH

Tako se pune džepovi privatnih kompanija i institucija, a FBiH baca novac za koji bi mogli izgraditi nove zgrade, ili, pak, iskoristiti i adaptirati prostore koji se godinama ne koriste.

Mostar na gubitku

Prema podacima Ureda za reviziju FBiH, za Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije sa sjedištem u Mostaru Irmi Duraković i Faruku Ćupini u prošloj godini je iskeširano 179.000 maraka. Istodobno, tri institucije koje su smještene u hotelu ‘Ero' u Mostaru u vlasništvu Mirovinsko-invalidskog osiguranja, za smještaj Ministarstava obrazovanja, zatim Ministarstva poduzetništva i Porezne uprave godišnje je isplaćeno 429.336. Valja reći kako MIO-u federalne institucije plaćaju najniži najam po četvornom metru od 14,4 marke.

Istodobno, Ministarstvo prometa i veza koje je također smješteno u Mostaru, Medžlisu Islamske zajednice u prošloj godini isplatilo je 115.980 maraka. Zanimljivo je kako i federalni revizori smatraju da je izgradnja zgrade Vlade FBiH u Mostaru jedino trajno rješenje za smještaj federalnih institucija, piše Večernji list. Realizacija je započela u prethodnom razdoblju, ali teškoće u realiziranju nisu riješene ni tijekom 2013. godine. Platformaši su najprije zaustavili izgradnju zgrade, a onda su godinama nastavili financirati privatne kompanije. Procjenjuje se da je Mostaru na taj način oduzeto više od 20 milijuna KM.

Najviše novca za najam, oko 60% iz federalne blagajne istodobno izdvaja se kompaniji Uniprometu koja je u prošloj godini plaćeno više od 1,2 milijuna maraka. Tamo su smješteni Ministarstvo prostornog uređenja i turizma koje je platilo 746.000 maraka. Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva je Uniprometu izdvojilo 382.280 maraka, a Ministarstvo rada i socijalne politike 143.290.

Nikšićeva veza

Zanimljivo je da je masovno preseljenje u zgradu Uniprometa počelo nakon što je u ovoj zgradi federalni premijer Nermin Nikšić kupio stan. Iako je Vlada imala mogućnost preseljenja u neke druge uvjetnije i jeftinije prostore, to se nije dogodilo, doznaje Vecernji.ba. Unipromet je, međutim po njima, najpovoljniji ponuđač. Istodobno, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdvaja 230.352 KM E. Kantardžiću u Sarajevu, Arhitekt investu 31.000 maraka za smještaj Ureda za zastupanje pred Ustavnim sudom dok, pak, Služba za zajedničke poslove tijela FBiH Bau&gartenu i Rad Sarajevu plaća 19.000 za parkiranje vozila.