Umjesto zgrade FBiH u Mostaru, milijuni najma privatnim institucijama

Umjesto zgrade FBiH u Mostaru, milijuni najma privatnim institucijama

Tako se pune džepovi privatnih kompanija i institucija, a FBiH baca novac za koji bi mogli izgraditi nove zgrade, ili, pak, iskoristiti i adaptirati prostore koji se godinama ne koriste.

Mostar na gubitku

Prema podacima Ureda za reviziju FBiH, za Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije sa sjedištem u Mostaru Irmi Duraković i Faruku Ćupini u prošloj godini je iskeširano 179.000 maraka. Istodobno, tri institucije koje su smještene u hotelu ‘Ero' u Mostaru u vlasništvu Mirovinsko-invalidskog osiguranja, za smještaj Ministarstava obrazovanja, zatim Ministarstva poduzetništva i Porezne uprave godišnje je isplaćeno 429.336. Valja reći kako MIO-u federalne institucije plaćaju najniži najam po četvornom metru od 14,4 marke.

Istodobno, Ministarstvo prometa i veza koje je također smješteno u Mostaru, Medžlisu Islamske zajednice u prošloj godini isplatilo je 115.980 maraka. Zanimljivo je kako i federalni revizori smatraju da je izgradnja zgrade Vlade FBiH u Mostaru jedino trajno rješenje za smještaj federalnih institucija, piše Večernji list. Realizacija je započela u prethodnom razdoblju, ali teškoće u realiziranju nisu riješene ni tijekom 2013. godine. Platformaši su najprije zaustavili izgradnju zgrade, a onda su godinama nastavili financirati privatne kompanije. Procjenjuje se da je Mostaru na taj način oduzeto više od 20 milijuna KM.

Najviše novca za najam, oko 60% iz federalne blagajne istodobno izdvaja se kompaniji Uniprometu koja je u prošloj godini plaćeno više od 1,2 milijuna maraka. Tamo su smješteni Ministarstvo prostornog uređenja i turizma koje je platilo 746.000 maraka. Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva je Uniprometu izdvojilo 382.280 maraka, a Ministarstvo rada i socijalne politike 143.290.

Nikšićeva veza

Zanimljivo je da je masovno preseljenje u zgradu Uniprometa počelo nakon što je u ovoj zgradi federalni premijer Nermin Nikšić kupio stan. Iako je Vlada imala mogućnost preseljenja u neke druge uvjetnije i jeftinije prostore, to se nije dogodilo, doznaje Vecernji.ba. Unipromet je, međutim po njima, najpovoljniji ponuđač. Istodobno, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdvaja 230.352 KM E. Kantardžiću u Sarajevu, Arhitekt investu 31.000 maraka za smještaj Ureda za zastupanje pred Ustavnim sudom dok, pak, Služba za zajedničke poslove tijela FBiH Bau&gartenu i Rad Sarajevu plaća 19.000 za parkiranje vozila.