U sklopu centra 'Los Rosales' otvoren restoran 'Lonato' u kojem će raditi šest osoba s invaliditetom

U sklopu centra 'Los Rosales' otvoren restoran 'Lonato' u kojem će raditi šest osoba s invaliditetom

Restoran "Lonato", u kojemu će uz kuhara i dva konobara raditi i šest osoba s invaliditetom iz Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru, otvoren je prigodnom svečanošću u petak u sklopu navedenog centra.

Direktorica "Los Rosales" Mirna Mezit kazala je kako taj centar već tri godine implementira jedan jako vrijedan projekt.

- Projekt već traje tri godine i danas će se završiti i ugledati svijetlo dana. Radi se o pružanju mogućnosti i pružanju kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom, odnosno o ostvarivanju onih osnovnih prava, a jedno od njih je i zapošljavanje. Naime, sve je krenulo kada su volonteri iz nizozemske humanitarne organizacije 'Just Sophie' došli u naš Centar koji je tada dobio kuhinju i kantinu koje su bile prilagođene za naše korisnike - kazala je Mezit.

Istaknula je kako nakon ostvarivanja tog cilja njihova suradnja nije prestala, nego je išla dalje i današnjim događajem, kako kaže, pokazala kako svi zajedno možemo graditi društvo jednakih mogućnosti.

- Nakon što smo dobili kuhinju i kantinu ideja nam je bila našim korisnicima pružiti i tu mogućnost i pravo zapošljavanja, tako da smo u partnerstvu s organizacijom 'Just Sophie' i socijalnim poduzećem 'Radin', koje trenutno zapošljava 13 osoba s invaliditetom, došli do današnjeg otvaranja restorana 'Lonato'. Mislim da je to hvale vrijedan projekt - kazala je Mezit.

Dodala je kako je "Lonato" prvi projekt ove vrste u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali i šire, a koji u ovom trenutku može pružiti mogućnost zapošljavanja za šest osoba s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Postoji jako puno štićenika kojima želimo osigurati posao, a ako uspijemo ukloniti barijere te ako ljudi prepoznaju kvalitetu našeg rada i budu posjećivali ovaj restoran, onda ćemo imati mogućnosti za proširenje i zapošljavanje još više osoba s invaliditetom - kazala je direktorica centra Los Rosales.

Osnivačica humanitarne organizacije "Just Sophie" Sophie Hooymans navela je kako je suradnja između navedene organizacije i centra "Los Rosales" nastala sasvim slučajno.

- Prije četiri godine došla sam u Mostar, upoznala direktoricu Mezit i odmah smo osjetile neku povezanost i krenule u suradnju. Mirna je prvo predložila da napravimo kantinu za djecu, a projekt se vremenom proširio, a iz njega je nastao 'Lonato'. Taj naziv je simboličnog značenja, a predstavlja snagu čovjeka - kazala je Hooymans.

Ustvrdila je kako joj je ovo prvi projekt u Mostaru za koji je, po njezinim riječima, izdvojeno oko 30.000 eura.

Štićenica centra "Los Rosales" Aldijana Morić kazala je kako se u Centru osjeća prelijepo kao i da će uživati u novootvorenom restoranu.

- Ja ću u 'Lonatu' gostima posluživati jela i pića. Prvu plaću nisam još primila, ali kad je primim potrošit ću je na odjeću - kazala je Morić.

Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Nizozemske podržavaju rad centra "Los Rosales" pa će tako korisnicima centra i njihovim sugrađanima u povodu otvaranja navedenog restorana u Los Rosalesu prirediti koncert benda Britanske ambasade "Diplomatski instrument", s početkom u 19 sati, dok će njihove kolege iz Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske pripremati palačinke.