U SKB Mostar 46 djelatnika na neplaćenom dopustu: 'Potrebne su velike promjene'

U SKB Mostar 46 djelatnika na neplaćenom dopustu: 'Potrebne su velike promjene'
Da je trend sve veći, govori i podatak iz SKB-a Mostar, a koji kaže kako je trenutačno na neplaćenom dopustu 46 djelatnika. Iako bolnica nema podatke što ti ljudi trenutačno rade i gdje su, pretpostavka je kako je većina njih u stranim zemljama na privremenom radu, piše Večernji list BiH.
Bolje ponude

Mnogi uzimaju neplaćeni dopust kako bi otišli raditi u druge zemlje minimalno godinu dana. Ako se ne snađu u novoj sredini, uvijek se mogu vratiti na posao koji su ovdje radili, govore za Večernji list sugovornici iz SKB-a Mostar.

Zato ne iznenađuje podatak kako se većina njih ne vrati, odnosno, odlučuju se ostati u stranim zemljama.

Od 1. siječnja 2017. godine do danas 28 osoba nije se vratilo u radni odnos, otkrili su u Uredu za informiranje SKB-a Mostar. Ravnatelj ove zdravstvene institucije prof. dr. sc. Ante Kvesić nedavno je za Večernji list rekao kako odlazak medicinskih sestara i tehničara postaje sve veći problem jer odlaze oni najiskusniji.

Kada vam odu medicinske sestre koje godinama rade na, primjerice, odjelima intenzivne njege, onda imate velik problem.

Te osobe je teško zamijeniti jer imaju iskustva s najtežim pacijentima i da bi nove osobe na njihovim mjestima stekle njihove vještine, potrebne su godine.

S druge strane, razumijem zašto idu, ponude koje dobivaju iz stranih zemalja daleko se veće nego plaće koje imaju ovdje i mi tu ne možemo ništa, izjavio je ravnatelj Kvesić.

Dodao je da, srećom, liječnici još nisu počeli odlaziti s ovih prostora, ali se boji da bi se i taj problem mogao pojaviti u budućnosti.
Svi imaju probleme

Zemlje okolice već imaju velikih problema s odlaskom liječnika i mi poduzimamo sve što možemo kako bismo takve scenarije spriječili.

Zdravstvenom sustavu potrebne su velike promjene kako bi i liječnike i medicinske sestre mogli zadržati na ovim prostorima.

Aktualni sustav najviše nagrađuje one koji rade najmanje i takvim načinom rada nećemo daleko dogurati, poručio je ravnatelj Kvesić.

Pri tome je vjerojatno mislio na činjenicu da SKB Mostar obavlja oko 80 posto svih bolničkih usluga u Hercegovačko-neratvanskoj županiji, a raspodjela novca je 56:44 u odnosu na druge bolnice u županiji.

Zbog toga SKB Mostar ne može naplatiti usluge koje pruža svojim pacijentima, a povećanje plaća svima u zdravstvu nemoguća je misija. Samo povećanje plaća u budućnosti može privoljeti zdravstvene radnike na ostanak. U protivnom, brojke s početka teksta bit će mnogo veće nego je to sada slučaj.