U roku mjesec dana kreće zračna linija Pescara - Mostar

Zrakoplov
Zrakoplov
Predstavnici Gradske uprave, Bh. Airlinesa, Zračne luke Mostar te turističke agencije Fortuna Tours ovaj tjedan putuju u Pescaru kako bi se dogovorili svi detalji vezani uz ovu charter liniju.
Najbolja sezona


Direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić je kazao kako je riječ o operativnom sastanku nakon kojega će se znati svi detalji, točno vrijeme uspostave leta, njegova redovitost i sl.  
- Nama je sezona već počela, već imamo charter linije iz Italije, kao i zračne linije iz Irske, Bejruta i dr. Ova linija s Pescarom će samo pridonijeti povećanju broja turista i nadamo se kako će Grad uspješno završiti taj projekt. Ove godine očekujemo rekordan broj putnika i uvjeren sam kako će ova sezona biti najbolja od ponovnog otvaranja mostarske Zračne luke, kazao je Raspudić.
Iz Gradske uprave doznajemo kako su talijanska regija Abruzzo i Grad Mostar osigurali financijska sredstva da se linija uspostavi, te kako više nema značajnijih prepreka da se ista ne realizira. Zračna luka Mostar je nakon što je nedavno instaliran instrumentalni prilaz od sada više dostupna europskim zrakoplovnim kompanijama, a instaliranje instrumentalnog prilaza bio je i jedan od uvjeta da se uspostavi linija Pescara - Mostar. Ovu investiciju u iznosu od milijun maraka je u cjelokupnom iznosu platila Federalna direkcija civilnog zrakoplovstva. Instalacijom ovog uređaja postigla se veća sigurnost, jer kompanije koje lete u Mostar prema svojim propisima i standardima koriste zračne luke koje imaju uređaje za instrumentalno kretanje. Novim uređajem bit će povećana sigurnost i u otežanim vremenskim uvjetima, kao i sigurnost izvođenja operacije polijetanja i slijetanja zrakoplova. Uspostavom ove zračne linije uvelike bi se oživio promet Zračne luke Mostar, te bi ista trebala zabilježiti i više letova i veći promet putnika, jer u odnosu na prijeratnih stotinu tisuća putnika, sada je promet na razini deset do petnaest posto.

Jačanje religijskog turizma


Ideja za uspostavu ovoga leta iskazana je prošle godine kada je veliku volju u nastojanju da se uspostavi ova zrakoplovna linija izrazio sam gradonačelnik Pescare prilikom svog posjeta Mostaru, kada je kazao, između ostalog, kako bi ista doprinijela daljnjem poboljšanju i, prije svega, jačanju religijskog turizma. S obzirom da veliki broj Talijana dolazi u Međugorje, želja je da se dio tih putnika preko Pescare dovede u Mostar, a zatim u Međugorje. Uspostava linije je postala upitna krajem prošle godine kada je jedna privatna talijanska zrakoplovna tvrtka odustala od organiziranja charter leta te se u javnosti spominjalo kako je Pescara - Mostar još jedan u nizu propalih najavljivanih projekata Gradske uprave.

Piše: Ivana Previšić / dnevni-list.ba