U Mostaru će se graditi zgrada Policijske akademije BiH

U Mostaru će se graditi zgrada Policijske akademije BiH

Vijeću ministara predloženo je izdvajanje osam milijuna maraka za izgradnju objekta za smještaj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH, koja je uspostavljena reformom policije, i to kao svojevrsna policijska akademija na državnoj razini.

Sjedište ove institucije je u Mostaru, a u tijeku su aktivnosti na zapošljavanju 65 djelatnika. Budući se radi o novouspostavljenoj instituciji za koju nisu osigurani objekti i infrastruktura za rad, državnoj vladi je mjerodavno ministarstvo predložilo izgradnju objekta za trajni smještaj Agencije. Procijenjena vrijednost projekta, koji između ostalog uključuje zemljište, priključke i projektnu dokumentaciju, iznosi približno osam milijuna KM, saznaje Večernji list.
Izgradnja objekta trebala bi biti završena do 2013. godine, a pozitivno mišljenje o tome već su dali Ministarstvo financija i trezora BiH i Ured za zakonodavstvo, što znači da bi se u državnom proračunu za iduću godinu mogla naći početna sredstva za ovaj projekt. Sukladno planovima koje su dostavili Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Granična policija i SIPA, očekuje se da će Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova kontinuirano imati oko 400 polaznika, budućih policijskih službenika.

Nastavni planovi i programi su pripremljeni, što znači da bi kadeti prve razine osnovne policijske obuke za stjecanje čina policajac, kadeti druge razine za čin mlađi inspektor, te polaznici stručne specijalističke obuke iz državnih policijskih agencija, već iduće godine mogli početi s izobrazbom.

-Uzimajući u obzir vremensko razdoblje potrebno za izgradnju objekta za trajni smještaj i obveze Agencije vezano za njenu temeljnu djelatnost, u tijeku su aktivnosti traženja alternativnog rješenje, odnosno objekta za privremeni smještaj i rad, s ciljem pokretanja procesa školovanja i stručnog usavršavanja policijskih kadrova, ističu u resornom ministarstvu.

izvor: dnevnik.ba