FOTO  MOSTAR: Sjećanje na generala Slobodana Praljka povodom druge obljetnice njegove smrti

Slobodan Praljak, General Slobodan Praljak

Veliki broj ljudi okupio se u maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u Mostaru kako bi odali duboku počast pokojnom generalu Slobodanu Praljku povodom druge obljetnice smrti. Komemoraciju je organizirala narodna, braniteljska i mladenačka udruga Hrvatska zvona. 

"Kada bih generala Praljka sveo u dvije riječi to bi bilo geslo Bokeljske mornarice iz 809. pa do dana današnjeg, a ono glasi Fides et honor-vjernost i čast" istaknuo je jedan od organizatora Ivan Baković. 

U programu su sudjelovali i studenti sveučilišta u Mostaru, a prigodnu svečanost su obogatili recitacijom i pjesmom.

"Noćas smo se književnim recitalom prisjetili generala Praljka. Mislim da je dužnost na nama mladima da na neki način opovrgnemo tu tvrdnju i nametnutu kolektivnu krivnju hrvatskom narodu. Mislim da svaku odluku treba preispitati, pa tako i odluku Haškog suda. Ako promatramo čitav njegov rad u kontekstu vremena i djelovanja, mislim da general Slobodan Praljak ne zaslužuje nositi titulu ratnog zločinca" dodao je jedan od sudionika programa Ivan Volić.

Prisjetimo se jednog dijela izlaganja generala Slobodana Praljka prilikom iznošenja obrane u sudnici Haškog suda koja je svima ostala urezana u sjećanje:

"Nisam kriv! I ne mislim pritom na osjećaj krivnje. Hladno, racionalno, logikom koja je kritički provjeravana desetine puta - znam da nisam kriv. Časni suče Antonetti, ako vaša presuda bude suprotna mom zaključku, ja ću, poštujući opće načelo opovrgljivosti svakog mišljenja, zaključka ili stava, otvoreno i hrabro preispitati svoj stav o vlastitoj odgovornosti. Ako spoznam pogrešku, izdržavat ću kaznu jer ste vi pravični. Znat ću što sam mogao bolje, kako sam mogao bolje, gdje sam mogao bolje i kada sam mogao bolje; i to mišlju, riječju, djelom i propustom."