FOTO  Tužna priča mostarskog beskućnika: Preživljavam zahvaljujući pomoći dobrih ljudi

Mostar, bijelo polje, romi, uvjeti

Mostarci koji često prolaze ‘Rondoom’, sigurno su primjetili starijeg čovjeka sa sijedom bradom kako sjedi na stepenicama u blizini ‘Konzuma’. Mirsad Ahmetović je rodom iz Viteza, ali već više od 14 godina živi u Mostaru. Unatoč lošim uvjetima u kojima živi on pokušava vidjeti dobro u svijetu. Tijekom razgovora Mirza je više puta naglašavao koliko dobrih ljudi ima u Mostaru. 

Mostar,bijelo polje,romi,uvjeti

Ispričao je tužnu priču koja se dogodila prije dvije godine. Njegov sin Islam je otišao s rođakom u jedan napušteni objekt da pribavi sekundarne sirovine, ali je ubijen od strane zaštitara objekta.

Nastardali sin je bio stup u kući koji je brinuo i prehranjivao obitelj. “Moj sin je ubijen, ali jednostavno život ide dalje, što preporučujem svakom čovjeku - da nastavi dalje”, rekao je Mirsad.

Islam je iza sebe ostavio četvero djece, ali zbog loše financijske situacije obitelj je morala razdvojiti djecu. Kako nam je ispričao Mirsad on se brine za najstarijeg unuka Mirzu koji ima šest godina. Brigu za druga dva preuzeo je drugi djed u Zenici, a majka djece preselila se u Francusku s najmlađim sinom.

 “On u Zenici ima malo bolje uvjete od nas ovdje, ali isto žive od socijalnog”- rekao je.

Mostar,bijelo polje,romi,uvjeti

Žive u baraci na Bišću Polju u blizini vinarije i McDonaldsa bez struje i vode. Kako bi se zimi ugrijali obilaze napuštene ruševine u potrazi za starim daskama i drvima. Zahvaljujući dobrim ljudima dobili su drva za ogrijev, ali im je to nedovoljno za cijelu zimu. Prije nekoliko dana dobili su šporet bez odgovarajućih rorova. Ako netko može donirati rorove za šporet puno bi im značilo.

“Na tome sam zahvalan više nego na novcu, vjerujte jer novac se svakako mora potrošiti, ali ako imaš toplu odjeću na sebi, ako ti je toplo ja sam sretan, sve oko mene je svjetlost”, rekao je skromni Mirsad.

Prilaz kojim automobili mogu doći do baraka danas će im zatvoriti. Mjestani su tužni i razočarani, jer ovom odlukom u slučaju bolesti, ni vozilo Hitne pomoći neće moći doći do bolesnika.  Cijelo jutro su prebacivali skupljeni otpad od kojeg žive, jer kada zatvore put neće biti u mogućnosti odvoziti i prodavati.

Mostar,bijelo polje,romi,uvjeti

 “Imam 60 godina, posla nema tako da sam prisiljen tražiti pomoć na ulici, jer drugog izbora nemam” – rekao je Ahmetović.

Normalne uvjete koje bi trebao imati svaki čovjek oni nemaju. Vodu donose iz Neretve, a mobitel napuni u nekom od kafića i jako je zahvalan na tome. Rekao je kako im je najveća želja kupatilo, kako bi se mogli normalno okupati.

 Obitelj se bori kako bi odgojila i odhranila šestogodišnjeg unuka. Mali Mirza slijedeće godine treba krenuti u školu, ali nema osigurane osnovne životne uvjete. Ovdje čak nema ni zdrastveno osiguranje zbog toga što je rođen u Zenici i mjesto prebivališta je upisano u toj županiji. Tako da od socijalnog u Mostaru ne mogu dobiti pomoć, iako ovdje, kako kaže Mirsad, živi već 14 godina.

Mostar,bijelo polje,romi,uvjeti

“Nemam svoju adresu ovdje tako da nalailazim na zatvorena vrata”, objasnio je Mirsad.

U Centru za socijalni rad objasnili kako im ne mogu pomoći jer oni nemaju adresu na području Mostara, te da pripadaju pod nadležnost Centra gdje im je mjesto prebivališta. Jedini način na koji bi mogli dobiti financijsku pomoć Centra za socijalni rad je u slučaju kada bi riješili stambeno pitanje na području Mostara. 

 “Sva je briga na meni, mojoj supruzi, amidžama i dvije nevjeste. Ukupno nas je u obitelji devetero. Pored moje barake imaju baraku moj drugi sin i nevjesta, ali isto nisu adekvatni uvjeti kao i kod nas.”

Mirsad ovim putem moli ljude koji mogu ponuditi bilo kakav posao njegovom drugom sinu da se jave. Rekao je kako njegov sin želi raditi, ali ne može naći posao.

Istaknuo je kako mu ne treba nikakvo bogatstvo, već samo da mu unuk bude dobro.  Samo želi pod stare dane mir u obitelji, da imaju uvjete dostojne čovjeka, da ih sklone iz te barake. “Sve što želim je komad zemlje, neku šupu ili kontenjer kako bi moja obitelj mogla biti u toplom preko zime.”

Hvala Bogu i dobrim ljudima koji mi pomažu godinama. Želio bih da svatko na svijetu bude sretan sa svojim sinovima i kćerima rekao je na kraju našeg razgovora Mirsad.

Ako želite i možete pomoći Mirzi i njegovoj obitelji možete ga kontaktirati na broj telefona 061/377-481. 

Maja Ljubić, Hercegovina.info