Tribina o rezoluciji Europskog parlamenta u Mostaru

Tribina o rezoluciji Europskog parlamenta u Mostaru
...dbora HDZ-a za Hrvate u Bosni i Hercegovini, jučer su posjetili Mostar. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Kovač i Plenković održali su tribinu na temu »Rezolucija Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. o izvješću o napretku BiH za 2013.«.

Snažno su podržali europski put Bosne i Hercegovine te se založili za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u kontekstu ustavnih reformi. Istaknuli su kako treba učiniti daljnje napore u cilju stabiliziranja situacije u BiH. Podsjetili su da treba izbjeći povijesnu nepravdu da BiH bude zadnji vagon u vlaku jugoistoka Europe na putu u EU, te da će se HDZ maksimalno angažirati u okviru Europskog parlamenta i Europske pučke stranke da se ubrza institucionalna i ugovorna dinamika približavanja BiH prema EU.

Govoreći o zbivanjima u BiH od početka devedesetih do danas, Kovač je podsjetio da ne bi došlo do gospodarske i socijalne krize u zemlji da su se dosljedno provodili Daytonski sporazum i Sporazum o posebnim odnosima između RH i Federacije BiH. Realizacija mreže bilateralnih sporazuma generirala bi gospodarski rast i kreiranje radnih mjesta. Mlade generacije upoznao je s konzistentnom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr.Tuđmana u pogledu cjelovitosti BiH u okviru koje bi hrvatski narod osigurao ravnopravan status u odnosu na druga dva naroda.

Plenković je govorio o značaju Rezolucije Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. koja odražava jasan politički stav 480 zastupnika o aktualnoj situaciji u BiH. Rezolucija je nastala nastavno na izvješće Komisije i na temelju izvješća zastupnice Doris Pack te će imati utjecaj na formuliranje politike institucija EU prema BiH. Posebno je istaknuo aspekte koji se odnose na načela federalizacije, decentralizacije, ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti, suprotno trendovima koji vode u pravcu daljnje centralizacije zemlje, odnosno dovođenja u pitanje opstojnosti BiH. U kontekstu posjeta povjerenika Fülea Sarajevu, naglasio je važnost iznalaženja rješenja za ustavnu reformu i provedbu presude Sejdić-Finci te nužnost ravnopravnog korištenja medija na jezicima svih konstitutivnih naroda - priopćeno je iz ureda za informiranje europarlamentarca Andreja Plenkovića.