Tihić čeka da se Lagumdžija i Radončić "nasuču" na Mostar

...za sada nema nekoga značajnijega napretka u tim razgovorima jer se najjača bošnjačka stranka, SDA, povukla iz pregovora. Prema objavljenim priopćenjima i javnim istupima stranačkih čelnika, u SDA su nezadovoljni prijedlozima iz OHR-a i optužuju kako oni idu na ruku hrvatskim strankama u nastojanju da ostvare dominaciju u Mostaru i končano od njega naprave "hrvatski stolni grad" , glavni temelj i žilu kucavicu budućega "trećega entiteta".

Kao što je poznato, Ustavni sud BiH je donio odluku da se mora promijeniti Statut grada Mostara i nakon toga uskladiti i izborna pravila u tom gradu. Izborna pravila treba izmijeniti Parlament BiH, međutim, o tome se nije još otvorila niti rasprava iako je davno istekao rok od 6 mjeseci kojeg je dao Ustavni sud BiH. Očigledno je da zastupnici žele da se prije donošenja odluke o tako važnom pitanju usuglase najjače lokalne političke stranke. Zbog blokada u izmjenama Statuta jedino u Mostaru nisu održani lokalni izbori i grad nema usvojen ovogodišnji proračun. Inače, svakodnevno se pojavljuju spekulacije o različitim tajnim ili polutajnim dogovorima stranaka i novim prijedlozima, što se može protumačiti i kao dio taktike glavnih političkih aktera. U svakom slučaju, nije dobro što se SDA povukao iz pregovora, ali to ima svoje razloge i duboku pozadinu.

Prema nekim informacijama iz SDA, ta stranka namjerno blokira i razvlači pregovore kako bi u političku igru uvukla SDP i SBB koji su prije nekoliko mjeseci sklopili sporazum s HDZ-om BiH. Naime, SDA ne želi preuzeti ključnu ulogu u rješavanju sudbine Bošnjaka u Mostaru sve dok ne provjeri što su i jesu li o Mostaru išta dogovarali Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić.

Upućeni tvrde kako je Sulejman Tihić apsolutno svjestan činjenice da se Statut grada Mostara mora izmijeniti, odnosno da se mora provesti odluka Ustavnoga suda, ali želi da Lagumdžija i Radončić javno kažu što misle o tom pitanju i da končano iznesu svoje stavove. Utakmica se igra dvosmjerno, što se vidi iz taktike koju primjenjuju i druge bošnjačke stranke. Naime, vidljivo je kako lideri SDP-a i SBB-a kalkuliraju i pokušavaju izbjeći političke rizike i prebaciti ključnu ulogu na SDA oko zastupanja bošnjačkih interesa u Mostaru pravdajući to snagom i utjecajem Tihićeve podružnice u gradu na Neretvi. I Lagumdžija i Radončić polaze od činjenice da je SDA najjača stranka u Mostaru i da je i do sada ta stranka u ime Bošnjaka pregovarala s HDZ-om BiH.

U konačnici dakle, Tihić bi želio da se raspadne partnerstvo HDZ-a BiH s SDP-om i SBB-om na svim razinama, pa i u Mostaru, i tek onda bi morao preuzeti na sebe i svoju stranku te teret i odgovornost za rješavanje krize u Mostaru. Zbog toga će biti vrlo zanimljivo pratiti pregovore u OHR-u oko Mostara, ali i pokušaje rekonstrukcije Vlade FBiH i rješavanje slučaja 'Sejdić i Finci', što su ključni testovi opstanka i "šestorke" i "četvorke", dakle i partnerstva između HDZ-a s SDP-om i SBB-om. Drugo je i potpuno odvojeno pitanje, može li Mostar, grad na izdisaju, više trpjeti poigravanja onih koji dva desetljeća drže ključeve sudbine "grada-slučaja.

Dnevni list