Talijani žele strateško partnerstvo s mostarskom zračnom lukom

Talijani su jako zainteresirani za Zračnu luku Mostar, osobito zbog Međugorja budući da veliki broj talijanskih turista svake godine dolazi u ovo marijansko svetište.

Redovite linije

Jučer je u Mostar, letom iz Barija, došao direktor zrakoplovne kompanije "Mistral air" Mark Camilleri gdje se sastao s direktorom Zračne luke Mostar Marinom Raspudićem kako bi započeli razgovore o budućoj suradnji i mogućnostima strateškog partnerstva i ulaganja ove talijanske kompanije u mostarsku zračnu luku.
Ova zrakoplovna kompanija već je potpisala ekskluzivni ugovor s domaći turističkim agencijama o suradnji i uspostavi redovitih linija s Italijom za idućih pet godina, a u sve je uključena i Zračna luka Mostar.

Na jučerašnjem sastanku je bilo riječi o uvođenju redovitih linija između Mostara i Italije, ali započeli su i razgovori o strateškom partnerstvu ove zrakoplovne kompanije s mostarskom.

Partnerstvo s ovom zrakoplovnom kompanijom stvorilo bi pretpostavke za razvoj, a strateško partnerstvo ne bi se samo odnosilo na širenje postojećih kapaciteta Zračne luke Mostar, nego bi naglasak bio stavljen i na edukaciju kadrova.

- Razgovora se o mogućnostima da ova talijanska kompanija postane partner našoj zračnoj luci, oni bi uložili sredstva kako bi se poboljšala infrastruktura same zračne luke, odnosno da se naprave nove parkirališne pozicije, vozne staze i da se proširi kapacitet terminalne zgrade za koju postoji već projektna dokumentacija, kazali su nam u Zračnoj luci Mostar. Za iduću godinu dogovoreno je uspostavljanje novih linija, i Zračna luka Mostar s trenutačnom infrastrukturom ne bi mogla primiti sve putnike ni zadovoljiti uvjete koje postavljaju zrakoplovne kompanije.

Mostarska zračna luka uporno dokazuje kako ima potencijal biti uspješna i sve je bliže realizaciji svojih potencijala. S obzirom na veliki turistički potencijal Hercegovine, mostarska zračna luka ima priliku doživjeti pravi procvat i postati vodeća zračna luka u okolici i velika konkurencija sarajevskoj i banjolučkoj zračnoj luci, ali i zračnim lukama u regiji. No, za sve to potrebna su dodatna ulaganja.

Nakon jučerašnjih razgovora s Upravom Zračne luke Mostar, sredinom kolovoza predstavnici ove kompanije će ponovno doći u Mostar te će o ovoj temi razgovarati s čelnicima gradske vlasti kako bi ovi razgovori dobili dublju dimenziju i kako bi se suradnja i partnerstvo konkretizirali.

Nužno ulaganje

- Napori menadžmenta Zračne luke Mostar su luku proširiti, odnosno moramo poboljšati tehničke uvjete u zračnoj luci, ulagati u opremu, ali i stručni kadar. Imamo problema s terminalnom zgradom, parkirališnim pozicijama i voznim stazama gdje će, ako se nastavi trend rasta broja putnika, biti teško funkcionirati. Imamo dvije parkirališne pozicije i, ako dođe treći zrakoplov, mi ga ne možemo primiti. Vozne staze su također preuske, pa određene kompanije imaju svoje zahtjeve i ne žele voziti po tim stazama zbog straha od oštećenja i sl. I putnička zgrada ima mali kapacitet, a znamo imati situacije da nam sleti i do 3000 putnika dnevno, kazao je Marko Đuzel, inženjer zračnog prometa u Zračnoj luci Mostar, dodavši kako po pravilima zračne luke uvijek moraju imati jednu parkirališnu poziciju slobodnu.
Samo jučer u mostarsku zračnu luku sletjelo 11 zrakoplova iz Italije i više od 2000 putnika, a jučer je i uručena simbolična nagrada četrdesettisućitom putniku u ovoj godini.

Od 31. kolovoza kreće redovita linija Trst-Mostar, a od 2. kolovoza do 2. studenog bit će uspostavljena charter linija Napulj-Mostar.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list