SVI PROPUSTI Kako nam je virus uša sazada od Ivana

Ante Kvesić Nevenko Herceg koronavirus
hercegovina.info

Premda je svima bilo jasno da je samo pitanje sekunde kada će se koronavirus pojaviti u Mostaru, budući da je prisutan u cijeloj Europi, način na koji je on došao u Mostar, te kako su na njega reagirali nadležni ostavlja bez daha.

No, krenimo redom:

1. - 11. ožujka federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić šalje naredbu da se obustavi nastava u svim županijama. U HNŽ-u se oglušuju, odnosno pretvaraju da im je naredba stigla prekasno. Ministar prosvjete nekako nije bio baš siguran jel bolje da prvo netko oboli, pa se škole zatvore, il' da se zatvore prije oboljenja. Odluku o prekidu nastave donose tek sutra, među zadnjima, a na ponovljenu Mandićevu naredbu – gdje im ne ostavlja mjesta za razmišljanje.

2. - 16. ožujak – Županijski premijer Nevenko Herceg nakon sjednice premijera i federalnih vlasti kaže da nema koronavirusa ispod tunela Ivan, iliti ga u granicama Herceg Bosne. "Izgleda da temperatura utječe na virus pa ga nema južno od Ivana", rekao je Herceg prije ravno dva dana. Valjda je sutra naglo zahladilo pa je evidentiran prvi slučaj, a do danas još tri, a do sutra još 'ko zna koliko.

3. - 17. ožujak – Već od podne Mostarom se prolomila informacija da je potvrđena infekcija koronavirusom u Mostaru, da su u igri otac i sin. U 13 sati Stožer civilne zaštite kaže „oboljelih nema“. To jutro Stožer ne šalje priopćenje o broju testiranih i oboljelih, a baš slučajno, neposredno pred objavu prvog oboljelog, Vlada proglašava elementarnu nepogodu. S razlogom se javnost pita je li s informacijom o prvom oboljelom ciljano čekano.

4. - 18. ožujak – „Čekamo je i pripremamo se za nju već 3-4 mjeseca. Sada je imamo na djelu, imamo pacijente s koronavirusom“, izjavio je danas ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić o koronavirusu. Da je to točno značilo bi da je se bolnica za koronavirus počela pripremati još u prosincu, kada je virus izbio u dalekoj Kini i Wuhanu. Prvi slučaj u BiH je potvrđen početkom ožujka, a koliko se bolnica mjeseci pripremala i kako se pripremala možemo jako praktično i plastično vidjeti jučer i danas.

5. - 18. ožujak - „Umisto sprida uša nan je sazad“, reče Ante Kvesić i uđe u legendu. Prvootkriveni oboljeli od koronavirusa u Mostaru nije ušao ni naprid ni sazad, nego u srce bolnice i zarazio tko zna koliko osoblja i pacijenata. Smjestio ga je kum, prijatelj i liječnik, prije nego li je testiran na koronavirs. Navodno nije boravio u inozemstvu, tako tvrdi. Pune ruke posla za istražne organe.


Sadržaj se učitava...

6. - 18. ožujak - Dok Vili Beroš drži dvije konferencije za tisak dnevno, ne ostavljajući prostor za dezinformacije, ispred šatora i na zraku, u Mostaru novinarima jutros stiže poziv na konferenciju za tisak u bolnici u zatvorenim prostorijama. Novinari se protive, pa ravnatelj i liječnici izlaze na zrak, što su trebali učiniti i odmah.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.