FOTO  Susret Borjane Krišto, dr. Nevenka Hercega i Ljube Bešlića s visokim izaslanstvom Koruške

...u četvrtak  01.srpnja u Mostaru s visokim izaslanstvom austrijske Savezne pokrajine Koruške koje je predvodio osobno Gerhard Dörfler, zemaljski poglavar Koruške.

U srdačnom i prijateljskom ozračju u prostorijama Vlade Federacije, sugovornici su razmijenili mišljenja o svim bitnim pitanjima međusobne suradnje dviju prijateljskih zemalja te izrazili zadovoljstvo kako današnjim susretom tako i otvorenom mogućnošću za uspostavljanje čvršće suradnje.

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto zahvalila se Republici  Austriji i Saveznoj pokrajini Koruškoj na svemu što su učinili za Bosnu i Hercegovinu, posebno za vrijeme i poslije rata u pogledu humanitarne pomoći, a i u pogledu obnove i izgradnje Bosne i Hercegovine.

-Danas smo  svjedoci kako imamo jako dobru suradnju Austrije i BiH, kada je u pitanju robna razmjena. Razmijenili smo iskustva u pogledu nekih važnih pitanja, kao što su izgradnja putova, vjetroenergija, te pitanja iz oblasti turizma i okoliša- istaknula je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, koja je izrazila nadu i vjerovanje kako će se uspješna suradnja nastaviti i dalje u budućnosti, posebno na gospodarskom planu.

U dužem otvorenom razgovoru pored upoznavanja sa stanjem u bosanskohercegovačkom gospodarstvu ponajviše je bilo riječi o pitanjima zaštite prirode i okoliša te održivog razvoja turizma. Istaknuvši kako je Austrija važan partner za BiH, ne samo zbog do sada  uloženih više od 1,5 milijardi eura nego i zbog zajedničke povijesti te činjenice da u Austriji i samoj Koruškoj živi veliki broj ljudi podrijetlom iz ovih krajeva,  ministar Herceg upoznao je visokog gosta s aktivnostima ministarstva u oblasti razvoja turizma i zaštite okoliša u Federaciji BiH. Naglašavajući kako je  dobrim dijelom izvršeno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije, ministar Herceg je  predstavio temeljne postavke strateških dokumenta koji su urađeni za oblast turizma te zaštite prirode i okoliša. Izražavajući zadovoljstvo susretom Gerhard Dörfler, zemaljski poglavar Koruške izrazio je nadu u nastavak uspješne suradnje posebno naglašavajući kako od ove trodnevne posjete BiH očekuje otvaranje novih mogućnosti za ulazak koruških tvrtki na bh. tržište. - Bosna i Hercegovina je zemlja koja se razvija i na dobrom je putu da se pridruži EU. U ovoj će regiji sljedećih godina biti neophodne velike investicije u području komunalnih djelatnosti odnosno tretmana otpadnih voda, izgradnje postrojenja za pročišćavanje voda, vodosnabdijevanje, revitalizaciju i izgradnju hidro i termo-elektrana, a Koruška u ovim oblastima raspolaže izvrsnim gospodarskim subjektima koji mogu koristiti potencijal ovdašnjeg tržišta, kazao je Dörfler u čijoj su pratnji bili i predstavnici koruških tvrtki zainteresirani za investiranje u BiH. Podsjećajući na povijesne veze između Austrije i BiH, ministar Herceg je kazao kako je Austrija sa svojim razvijenim tržišnim gospodarstvom i visokim životnim standardom primjer na koji se želi ugledati BiH. -Naše je opredjeljenje održivi razvoj, a na putu do njegovog ostvarenja od velike  nam pomoći mogu biti iskustva pokrajine Koruške koja je dobro iskoristila svoje prirodne potencijale i poziciju za privlačenje investicija i snažan gospodarski razvoj. Neupitno je da BiH poput Austrije  ima iznimne potencijale posebno na polju održivog razvoja turizma, s obzirom da imamo visoko vrijedan prostor, netaknute prirodne ljepote, bogatu kulturno-povijesnu baštinu, suživot različitih kultura. Strategijom razvoja turizma predvidjeli smo stvaranje takvih turističkih proizvoda koji bi nas svrstali u vrijednosni klaster zemalja kojem pripada Austrija, zemalja sa strategijom proizvodnje visoke vrijednosti  i diferenciranja proizvoda koji će tijekom cijele godine privlačiti turiste. Nadamo se kako  će nam i na tom polju vaša iskustva biti od pomoći, kazao je ministar Herceg na kraju današnjeg sastanka sa Gerhardom Dörflerom, zemaljskim poglavarom austrijske Savezne pokrajine Koruške preko kojega je uputio poziv austrijskim turistima da već tijekom ove sezone posjete BiH kako bi se i sami  uvjerili u ljepote BiH.