Studenti FER-a iz Zagreba posjetili Elektroprivredu HZ HB

Među 60 studenata, popularnih FER-ovaca četvrte i pete godine studija iz različitih krajeva Hrvatske, bilo je i onih iz BiH koji studiraju na ovome fakultetu.

Po dolasku u sjedište poduzeća u Mostaru, v.d. generalnoga direktora Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić izrazio je studentima dobrodošlicu i pohvalio njihovu nakanu da na licu mjesta upoznaju energetska postrojenja i sustave koje godinama izučavaju.

"Sa zadovoljstvom prihvaćamo posjete kao što je ova današnja i na različite načine nastojimo podupirati mlade osobe koji žele stjecati nova znanja i iskustva. U Elektroprivredi HZ HB to činimo i kroz politiku stipendiranja, te osiguranje uvjeta za obavljanje pripravničkoga staža kako bi se bolje pripremili za tržište rada.

Smatram kako je za vas studente izuzetno važno praktično se upoznati s radom postrojenja kao što je novoizgrađena HE Mostarsko blato ili pak Crpna HE Čapljina, po mnogo čemu jedinstvena hidroelektrana ne samo u proizvodnom sustavu ovoga poduzeća, nego i puno šire", kazao je Krešić.

Studenti su potom imali prigodu upoznati način funkcioniranja Centra za upravljanje proizvodnjom hidroelektrana Elektroprivrede HZ HB čiji je rad prezentirao rukovoditelj Centra Mario Menalo.

Energetsko - građevinske objekte HE Mostarsko blato studenti su također vidjeli, a u strojarnici hidroelektrane govorio im je rukovoditelj HE Mostarsko Blato Ivan Lovrić.

Drugoga dana boravka, odredište posjete bila je Crpna HE Čapljina u Svitavi kod Čapljine, koja je izazvala veliko zanimanje studenata, budući da je reverzibilna crpno-akumulacijska hidroelektrana koja koristi vode vlastitoga slivnog područja rijeke Trebišnjice.

Mladi inženjeri s CHE Čapljina Nikola Buljubašić i Mario Dodig, detaljno su informirali svoje mlade goste o ulozi i važnosti elektrane, te im omogućili da vide postrojenja smještena 800 metara u unutrašnjosti zemlje, na 30 m ispod razine mora.

O različitim temama vezanim za rad Elektroprivrede HZ HB, sa studentima i profesorima razgovarali su i članovi Uprave; v.d. izvršne direktorice za ekonomske poslove Ivana Bunoza, te v.d. izvršnoga direktora za pravne poslove Mate Pavković te v.d. izvršnoga direktora za razvoj Milan Lovrić.

Na kraju posjeta prof.dr.sc. Igor Kuzle, u ime FER-a, svojih suradnika i svih studenata izrazio je iskrenu zahvalnost Upravi poduzeća i uposlenicima koji su kroz dva dana susretljivo i iscrpno predstavljali rad i proizvodne objekte, te odgovarali na brojna pitanja.

"Između naših brojnih stručnih i izletničkih obilazaka u raznim poduzećima ovaj je zasigurno bio jedan od najsrdačnijih i najbolje organiziranih posjeta koju nam je priredila Uprava i uposlenici Elektroprivrede HZ HB, što je potvrda da smo došli na pravu adresu", istaknuo je Kuzle.

Fena