Studenti FER-a iz Zagreba posjetili Elektroprivredu HZ HB

Među 60 studenata, popularnih FER-ovaca četvrte i pete godine studija iz različitih krajeva Hrvatske, bilo je i onih iz BiH koji studiraju na ovome fakultetu.

Po dolasku u sjedište poduzeća u Mostaru, v.d. generalnoga direktora Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić izrazio je studentima dobrodošlicu i pohvalio njihovu nakanu da na licu mjesta upoznaju energetska postrojenja i sustave koje godinama izučavaju.

"Sa zadovoljstvom prihvaćamo posjete kao što je ova današnja i na različite načine nastojimo podupirati mlade osobe koji žele stjecati nova znanja i iskustva. U Elektroprivredi HZ HB to činimo i kroz politiku stipendiranja, te osiguranje uvjeta za obavljanje pripravničkoga staža kako bi se bolje pripremili za tržište rada.

Smatram kako je za vas studente izuzetno važno praktično se upoznati s radom postrojenja kao što je novoizgrađena HE Mostarsko blato ili pak Crpna HE Čapljina, po mnogo čemu jedinstvena hidroelektrana ne samo u proizvodnom sustavu ovoga poduzeća, nego i puno šire", kazao je Krešić.

Studenti su potom imali prigodu upoznati način funkcioniranja Centra za upravljanje proizvodnjom hidroelektrana Elektroprivrede HZ HB čiji je rad prezentirao rukovoditelj Centra Mario Menalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetsko - građevinske objekte HE Mostarsko blato studenti su također vidjeli, a u strojarnici hidroelektrane govorio im je rukovoditelj HE Mostarsko Blato Ivan Lovrić.

Drugoga dana boravka, odredište posjete bila je Crpna HE Čapljina u Svitavi kod Čapljine, koja je izazvala veliko zanimanje studenata, budući da je reverzibilna crpno-akumulacijska hidroelektrana koja koristi vode vlastitoga slivnog područja rijeke Trebišnjice.

Mladi inženjeri s CHE Čapljina Nikola Buljubašić i Mario Dodig, detaljno su informirali svoje mlade goste o ulozi i važnosti elektrane, te im omogućili da vide postrojenja smještena 800 metara u unutrašnjosti zemlje, na 30 m ispod razine mora.

O različitim temama vezanim za rad Elektroprivrede HZ HB, sa studentima i profesorima razgovarali su i članovi Uprave; v.d. izvršne direktorice za ekonomske poslove Ivana Bunoza, te v.d. izvršnoga direktora za pravne poslove Mate Pavković te v.d. izvršnoga direktora za razvoj Milan Lovrić.

Na kraju posjeta prof.dr.sc. Igor Kuzle, u ime FER-a, svojih suradnika i svih studenata izrazio je iskrenu zahvalnost Upravi poduzeća i uposlenicima koji su kroz dva dana susretljivo i iscrpno predstavljali rad i proizvodne objekte, te odgovarali na brojna pitanja.

"Između naših brojnih stručnih i izletničkih obilazaka u raznim poduzećima ovaj je zasigurno bio jedan od najsrdačnijih i najbolje organiziranih posjeta koju nam je priredila Uprava i uposlenici Elektroprivrede HZ HB, što je potvrda da smo došli na pravu adresu", istaknuo je Kuzle.

Fena