STROGO ČUVANA TAJNA Jasenovac je u ratu bio ustaški, a nakon rata komunistički logor

Jakov Sedlar, jasenovac
..."Jasenovac- Istina", uglednog hrvatskog redatelja svjetskog glasa Jakova Sedlara, javlja Hrvatski Medijski Servis. Film prikazuje nove dokumente i svjedočanstva o ovom ustaškom logoru.

Prva premijera filma bila je u Tel Avivu, glavnom gradu Izraela, a sinoćnja u Mostar je 31. po redu, kazao je predstavljajući film autor Jakov Sedlar.

Sedlar je kazao kako se većina dokumentacije o logoru Jasenavac skriva u Beogradu, odakle potiču i dokumenti do kojih je došao upravo preko Izraela i ti dokumenti su, kako je rekao, skupo plaćani.

Film govori o različitim podacima o broju žrtava Jasenovca, te razlozima zbog kojih je taj broj preuveličavan, ali i otkriva strogo čuvanu tajnu o tome da je Jasenovac nakon uspostave jugoslovenske komunističke vlasti sve do 1951. godine bio komunistički logor.

Riječ je o prvom dokumentarnom filmu o logoru Jasenovac snimljenom nakon 1979. godine u Hrvatskoj, što, kako je kazao Sedlar, svjedoči o tome kako se dokumentaristi nisu usuđivali otvarati ovu delikatnu temu, koja i danas u Hrvatskoj, ali i u BiH izaziva kontroverze.

O doprinosu Sedlarova filma u rasvjetljavanju događaja u Drugom svijetskom ratu i poraću govorio je i ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž.

On je kazao kako je Jasenovac rana na hrvatsko-srpskim odnosima, te ustvrdio da je za normalizaciju tih odnosa jednako štetno i umanjivanje i preuveličavanje žrtava ustaškog režima u logoru Jaenovac.