Štrajk upozorenja u Mostaru: Liječnici traže reprezentativnost sindikata

Štrajk upozorenja u Mostaru: Liječnici traže reprezentativnost sindikata

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) održali su u ponedjeljak polusatni štrajk upozorenja ispred Sveučilišne klinička bolnice Mostar jer još nije riješen problem reprezentativnosti liječničkih sindikata u Federaciji BiH.

Mostarski liječnici tako su se pridružili kolegama u Federaciji BiH koji su, prema odluci Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, održali štrajkove upozorenja u svim županijama Federacije BiH.

Dr. Mateo Perić iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u istaknuo je da doktori medicine i stomatologije žele na zakonit i adekvatan način rješavati svoj status kao i u svim drugim zemljama Europe.

- Ovo je štrajk upozorenja kojim tražimo da se sami borimo za svoja prava i da sami sebe zastupamo, predstavljamo i pregovaramo u svoje ime - kazao je dr. Perić.

Dodao je kako je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebao biti donesen prije dvije godine.

- Federalna vlada je ta koja treba donijeti zakon o reprezentativnosti koji će omogućiti da doktori medicine i stomatologije predstavljaju sebe i sami pregovaraju u svoje ime - kazao je dr. Perić.

Po njegovim riječima, kada je u pitanju reprezentativnost liječničkih sindikata u FBiH situacija se razlikuje od županije do županije. Negdje sindikati imaju reprezentativnost i priznati su, a negdje ne, pa im je onemogućeno sudjelovanje u procesu pregovaranja oko kolektivnih ugovora.

Štrajk upozorenja održan je u ponedjeljak i u Domu zdravlja Mostar te u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić".