FOTO  SPARK: Mostar ovaj tjedan postaje centar inovacija

spark event, Next Innovation Hackathon , natjecanje, Mostar

Petodnevni događaj Festival inovacija powered by Grad Mostar održati će se od 4. do 8. studenog u prostorijama SPARK-a i hotelu Mostar, a sastoji se od hackathona, startup natjecanja i konferencije.  

Tjedan je započeo sa hackathonom imena Next Innovation u prostorijama SPARK-a. Natjecatelji će pokazati svoje IT i biznis vještine pri razvijanju inovativnih rješenja na temu Mostar - pametni grad, što podrazumjeva inovativna rješenja na područjima kulture, turizma i općenito poboljšanja života u Mostaru. Okupljena ekipa entuzijasta upravo sudjeluje u natjecanju s idejama kako unaprijediti okruženje i pomoći u rješenjima za Mostar.

„Cilj  je da svi mladi ljudi koji imaju bilo kakve ideje vezane za Mostar pametni grad s fokusom na kulturu rade razvoj svojih riješenja. Tijekom 24 sata koje imaju na raspolaganju oni će pripremniti i prezentirati svoj koncept rješenja. Pobjednike očekuju vrijedne nagrade, prvo mjesto osvaja 5000 KM, drugo mjesto 3000KM, a treće mjesto 1500 KM. Te nagrade oni će utrošiti na razvoj svojih rješenja te tako doprinijeti poboljšanoj slici grada Mostara.“- rekla je Ivana Ćorić, voditeljica startup događaja.

Mladi kreativci i poduzetnici koji su se prijavili predstaviti će svoje ideje na još jednom startup natjecanju Next Startup x BETAPITCH, a održati će se od 7 do 8. studenoga u SPARK-u i hotelu Mostar. Riječ je o globalnom startup natjecanju pokrenutom od strane betahaus-a iz Berlina, te je obavezan za sve prijavljene startupe. Osim nagrade putovanja u Berlin, najbolji startup u Mostaru će osvojiti 5,000 KM, što će dobro doći pri pokretanju startupa. Drugi najbolji startup će dobiti 3,000 KM, a treći odlazi sa 1,500 KM.

U sklopu Festivala inovacija održati će se dvodnevne radionice na temu inovacija u kulturi koje će biti fokusirane na djelatnike koje rade u kulturnim ustanovama grada Mostara. Radionice će se održati u prostorijama SPARK-a 6. i 7.11.2019.

„Na Hackathon smo imali preko 30 prijava, dok smo na startup natjecanja imali skoro 50 prijava za različite startupe. Ovdje se radi o prijavama timova, tako da je broj pojedinaca koji sudjeluju znatno veći.“- dodala je.

Konferencija Next Thing će se održati 8. studenoga u prostorijama hotela Mostar. Ovaj novi IT, biznis i startup događaj u Mostaru je organizirao SPARK i Grad Mostar uz potporu partnera i sponzora. Konferencija se sastoji od sedam keynote govora, startup natjecanja, poslovnih sastanaka i networkinga.

Radi se o cjelodnevnom događaju tijekom kojeg će svoje vizije i ideje ispričati sedam keynote govornika. U sklopu konferencije će biti finalno startup natjecanje BETAPITCH, tako da će mladi imati priliku čuti zanimljive prezentacije startapa iz regije i odličnih predavača koji su uspijeli u različitim sferama svog poslovnog života.

„Prijave za konferenciju su još otvorene, broj mjesta je ograničen,  tako da ovim putem pozivamo zainteresirane da se prijave putem naše web stranice i pridruže na konferenciji“, kazala je Ćorić.

Organizatori su naveli kako je velik broj prijava nadmašio očekivanja. „Imamo velik broj prijava iz Mostara i iz regije, no nama je nekako bio fokus da građani u Mostaru biti rade na tim promjenama i inovacijama.“

Na kraju razgovora voditeljica događaja je naglasila kako su nisu pozivani samo startupi na konferenciju, nego svi mladi koji su željni novog znanja jer kako kaže, cilj je pozitivnim pričama motivirati mlade i pokazati da se u Mostaru i BiH može uspijeti, te kako na temelju svih ovih pozitivnih priča i oni krenu u razvoj svojih vlastitih ideja.

Maja Ljubić, Hercegovina.info