Sljedećeg tjedna Mostarski sajam, zemlja partner Hrvatska

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar , Međunarodni sajam gospodarstva Mostar
Ovogodišnji Mostarski sajam gospodarstva održat će se od 27. do 31. ožujka, na prostoru Slobodne zone Hercegovina. Očekuje se sudjelovanje više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja, a zemlja partner je Hrvatska.

Najvažniji tematski dio Sajma bit će gospodarska suradnja Hrvatska i BiH, te posljedice ulaska Hrvatske u Europsku uniju za gospodarstva dviju zemalja.

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić kazao je kako ulazak Hrvatske u EU predstavlja veliki izazov, ali i priliku za obje zemlje.

"Činjenica je da su sve zemlje koje su bile na granici Europske unije izvanredno gospodarski napredovale. Ne zato što je netko tako planirao, već zato što su tokovi roba i gospodarska logika utjecali na to da dođe do investiranja preko granice Europske unije", kazao je veleposlanik Staničić.

Dodao je kako je izgledno da će veliki broj hrvatskih prehrambenih tvrtki prebaciti dio proizvodnje u BiH kako bi hrvatski proizvodi ostali konkurenti na tržištu regije.

I ove godine, pored opće sajamske bit će organizirane dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.

Predviđeni su i brojni stručni skupovi i konferencije, a neke od najzanimljivijih su konferencija "Mogućnosti malog i srednjeg poduzetništva nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji", zatim stručni skup o obnovljivim izvorima energije, konferencija "Koridor 5-C - južna zona", forum "Konkurentnost hercegovačkog gospodarstva - izazovi europskog tržišta", itd.

Fena