​SKB Mostar dobio najsuvremeniji uređaj za fototerapiju u regiji

​SKB Mostar dobio najsuvremeniji uređaj za fototerapiju u regiji
Kako je za Večernji list rekla voditeljica spomenutog Odjela doc. dr. sc. Jasna Zeljko Penavić, tri godine radilo se na ovome procesu, bilo je trenutaka kada se mislilo kako će cijela priča propasti, ali na kraju je ipak proces doveden do kraja i pacijenti se sada liječe na najsuvremenijem uređaju za fototerapiju na svijetu.

Dugotrajan proces

- Mnogo truda i mnogo ljudi dalo je svoj doprinos kako bi se ovaj projekt realizirao. Dio zahvalnosti dugujemo i Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a koji je pomogao nabavu ovoga uređaja. Naši pacijenti sad imaju vrhunske uvjete za liječenje niza kožnih bolesti i pozitivni učinci rada već se vide - govori nam na početku razgovora Zeljko-Penavić. Ona dodaje kako javnost još nije upoznata da se počelo s radom na ovome uređaju te kako još uvijek nema velikih gužva i redova čekanja.

- Nema redova čekanja za sada, a pacijenti mogu doći na terapiju samo uz preporuku specijalista. Procedura je takva da mi ovdje na Odjelu odredimo je li pacijentu potrebna fototerapija ili se ona određuje po preporuci kolega specijalista. Ovo je velik iskorak za sve one koji boluju od kožnih bolesti i sada ćemo tim pacijentima moći pomoći znatno više nego je to ranije bio slučaj - ističe naša sugovornica.

Zeljko-Penavić dodaje kako se pacijentima određuje terapija tri do pet puta tjedna i traje od četiri do pet tjedana.

- Mi sada imamo pacijente s psorijazom koji su pod terapijom i nakon desetak dana vide se konkretni pomaci nabolje. Koristimo najnovije smjernice za liječenje u fototerapiji i s ponosom možemo reći kako smo jedini u Bosni i Hercegovini koji imamo ovakav uređaj najnovije generacije. Zadaća medicinskog tima je primijetiti indikacije za terepiju, praćenje terapije i kako pacijent na istu reagira. Nakon što postavimo dijagnozu u program, on sam određuje kolika je potrebna terapija. U cijelom procesu je jako važan rad medicinskih sestara i stalno radimo na edukaciji naši kadrova - objašnjava voditeljica Odjela za kožne i spolne bolesti SKB-a Mostar.

Mlade snage

Dodaje kako su očekivanja da mladi specijalizanti s vremenom preuzmu cijeli proces i steknu potrebno znanje da sami vode ove procese na vrhunskoj razini. Izuzetno je važno da liječnici koji sudjeluju u ovome procesu pažljivo odlučuju svaki idući korak u terapiji jer je ograničen broj tretmana koje jedan pacijent može primiti tijekom života. Jedna osoba tijekom života maksimalno može 350 puta proći fototerapiju. Opasnost od nastanka karcinoma kože povećava se s većom kumulativnom dozom UVB zračenja primljenoga tijekom života.