Sindikati očekuju punu plaću za srpanj

S tim je ispoštovan dogovor koji su sindikati imali s mostarskom Gradskom upravom. Sada se postavlja pitanje što će biti dalje. Gradska uprava je završila trotjedni kolektivni godišnji odmor. Krajem srpnja je bilo najavljeno kako će razgovori sindikata i predstavnika vlasti u Mostaru biti nastavljeni krajem kolovoza. To se ipak nije dogodilo. - Nije bilo nekih kontakata zadnjih nekoliko tjedana, ali zato očekujemo kako ćemo idući tjedan dobiti poziv za razgovore. Ulazimo u rujan i moramo znati što će se dalje događati - rekao je za Večernji list Milenko Zovko, predsjednik sindikata mostarskih vatrogasaca.

On se nada kako će Grad izvršiti svoje preostale obveze, te kako će biti dovoljno novca za isplatu pune plaće. - Grad još treba do kraja godine isplatiti ostatak regresa, kao i razliku plaća koje su nam bile smanjenje. Nadamo se kako će se to ostvariti. U protivnom, mi ćemo biti primorani ponovno preko suda tražiti novac koji smo zaradili. Sve ovo imamo napismeno i neće nam biti problem dobiti proces na sudu. Nadam se kako to shvaćaju u Gradskoj upravi i kako će imati mogućnosti da se sve riješi bez sudskog procesa - poručio je Zovko. Hoće li se sve riješiti na miran način zavisi od stanja u gradskom proračunu. Ranija izvješća su govorila kako u proračunu neće biti novca za isplatu svih plaća u ovoj godini.

Nepostojanje Gradskog vijeća i izostanak odluka koje donosi ovo tijelo ostavit će proračun Mostara bez nekoliko milijuna maraka. Tu su i slabiji prihodi od poreza, pa se s razlogom postavlja pitanje kako će Grad financirati planirane obveze. Veliki problem je i činjenica da se rebalans proračuna ne može usvojiti jer Gradskog vijeća nema, a gradonačelnik Ljubo Bešlić nema ovlasti samostalno završiti ovaj proces. Ipak, prema Bešlićevim tvrdnjama, možda i neće biti potrebe za rebalansom proračuna. On je prije nekoliko dana u intervjuu za Večernji list izjavio kako - proračun Mostara za 2013. iznosi 54,22 milijuna KM, a za prvih 6 mjeseci ostvareni prihod je 24,8 milijuna. Da bi plan bio u izvršenju 100%, trebalo bi biti oko 27 milijuna maraka. To znači da se proračun ostvaruje s 92% te nije potreban rebalans - rekao je Bešlić za Večernji list.