SDA: Nećemo podržati proračun koji ide u korist hrvatskog naroda

Nakon prošlotjednog prepucavanja oko Gradske vijećnice i spomenika ispred nje, bojkotiranja sjednice od hrvatskih vijećnika, ali i gradonačelnika Ljube Bešlića i njegovih suradnika, upitno je i usvajanje proračuna.

Osim što se dvije vodeće stranke, HDZ BiH i SDA, ne mogu dogovoriti o mjestu održavanja sjednice, još uvijek nemaju ni usuglašeno mišljenje o proračunu čije usvajanje itekako kasni, zbog kojeg strepe svi korisnici proračuna. Sve je izvjesnija obustava plaća u Gradskoj upravi, ali i financiranje svih onih ustanova čije egzistiranje ovisi o ovom dokumentu.

Uvažiti amandmane

Klubovi svih naroda u Gradskom vijeću danas bi trebali održati kolegij na kojem će pokušati naći kompromisno rješenje po pitanju zakazivanja sjednice o proračunu, ali i samog mjesta odražavanja sjednice Gradskog vijeća.

Predsjednik Kluba SDA u Gradskom vijeću Adil Šuta je kazao da ako gradonačelnik usvoji amandmane na proračun od SDA, isti se može odmah sutra usvojiti.
- Ne može se gradonačelnik ponašati kao gradonačelnik samo jednog naroda. Nažalost, svoje opredjeljenje je potvrdio na zadnjoj sjednici. On bi trebao zastupati interese svih građana, a ne samo HDZ-a. Ako proračun postavi kao proračun svih naroda, a ne samo hrvatskog naroda i HDZ-a, onda neće biti problem da usvojimo proračun. Amandmane na proračun imali su samo vijećnici probošnjačkih stranka, a nitko iz Kluba HDZ-a nije dao nijedan amandman.Vidljivo je kome je proračun napravljen, kazao je Šuta.

Izrazio je nadu kako će gradonačelnik amandmane usvojiti te kako će se proračun što prije usvojiti.
Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Branko Božić je kazao kako očekuje
žurno sazivanje sjednice o pitanju proračuna te da Klub Hrvata i dalje stoji pri svom stavu da nijednu odluku neće razmatrati dok se ne usvoji proračun.
- Određeni amandmani na proračun su prihvaćeni, no mislim kako bošnjačka strana neće usvojiti lako proračun. No, idemo na glasovanje pa ćemo vidjeti tko je protiv, a tko za. Mora doći do usuglašenih stavova jer ovako ne možemo dalje. Klub HDZ- a, a ni Klub Hrvata, nije prouzročio ovakvo stanje, zna se tko je ovdje kriv i tko potencira sukobe, kazao je Božić.

Vijećnici HDZ-a BiH, ali i ostali hrvatski vijećnici, do daljnjeg neće ići u novu Gradsku vijećnicu, odnosno dok se ilegalno postavljeni spomenik pripadnicima Armije BiH ne ukloni.

- Dok se to pitanje ne riješi, mi nećemo ići u Vijećnicu, a tražit ćemo da dotad sjednice budu u zgradi Federacije kao što je bilo i dosad, kazao je Božić.
Komentirajući zadnju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su usvojene dvije odluke bez nazočnosti Hrvata, Božić je kazao kako su odluke nezakonite i neprovedive.
- Možemo kazati kako je to bila sjednica Kluba Bošnjaka i, po meni, ove odluke ne vrijede. Istina, oni su imali 18 ruku, ali donositi tako bitne odluke bez jednog naroda nije u redu. Oni koji su odluke usvojili, neka ih i provedu ako mogu. Mislim da to neće baš tako lako ići, ali ako hoće, neka izvole, kazao je Božić.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list