ŠAH MAT: Revizori i dogodine mogu o JP Deponija napisati isto, a i prekogodine

Ljubo Bešlić, Eurowings , Ljubo Bešlić, Mostar, Ljubo Bešlić, HŠK Zrinjski, Mostar SG Staklorad , HKK Zrinjski, STK Mostar, SKK Neretva, Emil Markić, Ljubo Bešlić, Ljubo Bešlić, gradsko vijeće, Ljubo Bešlić, deponija, K. Perić

Gradsko vijeće oduzelo je ovlasti Bešliću za imenovanje nadzornih tijela u gradskim javnim poduzećima, a federalni revizori u slučaju JP Deponija kažu da nije baš u skladu sa zakonom da poslovanje i financije protječu bez organa upravljanja.

„Godišnji financijski izvještaji, kao i Godišnji izvještaj o poslovanju, nisu razmatrani od strane organa upravljanja, što nije u skladu sa članom 44. Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH, članonnm 335. Zakona o gospodarskim društvima, te članom 9. statuta Društva“, zacrnili su federalni revizori.

Međutim, Bešlić nema zakonsku ovlast da imenuje nadzorna tijela, što će čekati izbore u Mostaru i novo Gradsko vijeće, pa revizori komotno mogu istu opasku zabilježiti i za ovu godinu, a i za dogodine, jer su izbori tek u listopadu, a ko zna hoće li ih biti uopće u Mostaru. 

U intervjuu za Hercegovina.info gradonačelnik je kazao da su se u vezi te obratili Ustavnom sudu na ocjenu zakonitost, a  procijenjeno je da je ta odluka u skladu sa Ustavom, čime je Mostar i u ovom dijelu ostavljen u šah-matu.

O ovom su se danas oglasili i iz Gradske uprave Mostara.

Podsjetili su javnost i medije da je gradonačelnik obezvlašćen u ovom dijelu, jer je Gradsko vijeće Grada Mostara u srpnju 2012. godine donijelo da gradonačelnik ne može vršiti ovlaštenja u gospodarskim društvima jer imenovanje člana skupštine vrši Gradsko vijeće, dok je on samo predlagač.

„Grad Mostar već duži niz godina traži i tražio je mišljenje zakonodavaca, nadležnih ministarstava, OHR može li gradonačelnik bez Gradskog vijeća imenovati člana skupštine za društva u kojima Grad Mostar vrši ovlaštenja. Sve primljene instrukcije su u smjeru poštovanja važeće odluke o vršenju ovlaštenja organa Grada Mostara“, kazali su iz Gradske uprave. Dodaju da je Javno pravobraniteljstvo Grada Mostara i javni pravobranitelj nedvosmisleno naglasio kako gradonačelnik ne imenuje članove skupština i javnim poduzećima, već da je to ovlast Gradskog vijeća.

K.Perić