Resorni federalni ministar Erdal Trhulj na prvomu radnom sastanku u Aluminiju

Ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdal Trhulj, u pratnji svojega pomoćnika Marinka Bošnjaka, boravio je danas u prvomu radnom posjetu Aluminiju, gdje su ga ugostili direktor Društva Ivo Bradvica i izvršni direktori Željko Boras i Mladen Galić.

Ministar se, kako je sam istaknuo, htio osobno upoznati s Upravom Aluminija i s aktualnim stanjem u poslovanju mostarske tvornice, a osim upoznavanja s poslovno-pravnom poviješću Aluminija, direktor Bradvica podrobno ga je izvijestio o stanju u svezi s problematikom oko nabavke električne energije, procesom privatizacije, aktualnim projektom plinofikacije i o bitnim strateškim planovima za koje je nužna potpora i federalnih vlasti.

- Unatoč činjenici da se godinama suočavamo s apsurdom divovskim razmjera da, premda smo najvećim izvoznikom u državi, plaćamo najskuplju struju u Europi, samostalnim smo, mukotrpnim zalaganjem izvukli tvornicu iz recesije i gledamo u budućnost. Teško je shvatljivo i, gospodarski i tržišno, objašnjivo da smo primorani dio struje uvoziti jer nam je cijena uvozne struje manja od one koju plaćamo na domaćemu tržištu, konkretno Elektroprivredi HZ HB. Ipak, ohrabruje nas činjenica da, iz godine u godinu, imamo dvostruku veću potražnju za našim metalom, koji je najčišći u svijetu, nego što ga možemo proizvesti. Upravo u tomu odnosno u strateškim planovima osiguranja vlastitoga izvora opskrbe električnom energijom i povećanja proizvodnje, vidimo mogućnost i našega i razvitka države u cjelini, napose malih prerađivača aluminija u državi - poručio je direktor Bradvica.

Izrazivši snažno zanimanje za brojna područja poslovanja Aluminija, Trhulj je poručio kako je osobno izraziti optimist što se tiče Aluminija, njegova opstanka i uspjeha, te kao mu je nakana bila osobno se predstaviti rukovodstvu i samostalno uvidjeti kakovo ozračje vlada u našoj tvornici.

- Pretpostavljao sam, a sada i znadem zasigurno kako ovdje postoji dobra volja i zdravo poslovno ozračje za suradnju i za ukupan napredak. Svima su nam u interesu zdrava poslovna sredina, rad, djelatna mjesta, suradnja i komunikacija, a svjestan sam kako Vlada FBiH itekako može pomoći Aluminiju u rješenju puno pitanja te time osigurati zajedničko otklanjanje onih naslijeđenih i svih drugih poteškoća i pitanja s kojima se budemo susretali - kazao je ministar, najavivši i skorašnji ponovni posjet Aluminiju, zajedeno s predsjednikom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem.

Aluminij Mostar