FOTO/VIDEO  RASPRAVA O PRORAČUNU MOSTARA Predstavnici Udruge Fortuna upozorili na kriminal, građani Mostara su taoci

Rasprava o proračunu Mostara
Foto: Hercegovina.info

Javna rasprava o Nacrtu proračuna Grada Mostara za 2020. godinu održana je u utorak u Gradskoj vijećnici Mostara, nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ranije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima u FBiH, čime je omogućeno donošenje mostarskog gradskog proračuna.

Proračun Grada Mostara za 2020. godinu planiran je u iznosu od oko 59 milijuna maraka, plus 20 milijuna koji se odnose na kapitalne projekte, a prema najavi predstavnika Gradske uprave, mostarski gradonačelnik trebao bi potpisati proračun u sljedećih desetak dana.

Načelnik Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović kazao je kako će se intenzivno raditi na razmatranju svih prijedloga i amandmana koje su građani iznijeli na današnjoj raspravi te vidjeti što se od toga može uvrstiti u proračun.

- Mi smo, naravno, ograničeni iznosom proračuna koji smo planirali i moramo se uklopiti u ta planirana sredstva, a eventualno neke korekcije možemo praviti na rashodima - izjavio Šahović novinarima nakon okončane rasprave.

Kazao je kako će se nastojati što prije završiti sva predviđena procedura kako bi se proračun mogao potpisati te kako bi Grad mogao normalno funkcionirati. Sve to, dodao je Šahović, moglo bi se okončati u narednih desetak dana.

Tijekom javne rasprave iznesen je niz usmenih i pismenih prijedloga, sugestija i amandmana, a po riječima glavne savjetnice Grada Mostara Radmile Komadine bit će teško sve predložene amandmane uvrstiti u proračun.

- Na primjer, ustanove kulture, koje nastupaju zajedno, traže povećanje plaće za svoje uposlenike. Kada bi se to povećanje dogodilo u minimalnom iznosu do 5 posto, to su zaista velika sredstva. Želja ima mnogo i zaista su velika očekivanja, a mogućnosti male - kazala je Komadina.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Arman Zalihić ustvrdio je kako je proračun "neustavan, nerazvojan i koruptivan".

- Neustavan je jer Gradsko vijeće usvaja proračun i nadam se da je ovo posljednja godina u kojoj gradonačelnik bez izbornog legitimiteta i profesionalni uposlenik Gradske uprave, zajedno donose gradski proračun - izjavio je Zalihić novinarima nakon rasprave.

Gradski proračun nerazvojan je zato što je većina sredstva planirana za financiranje administracije i troškova Gradske uprave, dok se tek manji dio planiranih sredstava odnosi na razvojne i kapitalne projekte, smatra Zalihić.

- Koruptivan je iz razloga što je jasno da samo one institucije i udruge na čijem su čelu članovi dvije vladajuće stranke u Mostaru, HDZ i SDA, dobivaju sredstva iz proračuna - kazao je Zalihić te dodao kako zbog svega toga SDP BiH nije želio amandmanski sudjelovati u samoj raspravi.

Primjedbe na predloženi proračun uputio je i predsjednik Udruge "Fortuna" Marin Bago koji je današnju javnu raspravu usporedio s ostavinskom raspravom.

- Ono što je problematično je presuda Strasbourga, odnosno problematično je što gradonačelnik nije legitiman. Mi se pitamo tko su ovi ljudi koji određuju koliko će se novca potrošiti i na koji način - kazao je Bago.

Dodao je kako su kreatori proračuna izašli izvan zakonskih okvira kada je u pitanju komunalna djelatnost.

- Umjesto da budemo jedan od ljepših i uređenijih gradova u regiji, sve je uništeno i vrlo je jasno da je riječ o velikom kriminalu i da je distribucija novca na ovaj način jedini razlog što izbora nema i što građane Mostara drže kao taoce - ustvrdio je Bago.

https://www.youtube.com/watch?v=zqEhPfVB3jU&feature=emb_logo