Radnici ’Aluminija’ dobit će još jednu plaću, tvrtka ide u stečaj

Radnici ’Aluminija’ dobit će još jednu plaću, tvrtka ide u stečaj
Tri sata nakon ponoći, radnici treće smjene „Aluminija" napustili su pogone ove nekad moćne kompanije. Zajedno s njima, krug poduzeća napustilo je njih stotinjak koji su pet minuta nakon ponoći nijemo promatrali kako „Aluminij" tone u mrak.

Teško da je itko od njih vjerovao da će se dogoditi najcrnji scenarij, isključenje „Aluminija" s elektroenergetske mreže.

Kako nam je rečeno, pogoni Ljevaonice i Anoda su ispražnjeni, međutim, zbog složenosti tehnološkog postupka, u pogonima Elektrolize to nije bilo moguće.

- Ako nema električne energije, dolazi do smrzavanja metala u ćelijama, uslijed čega se on stvrdne poput čelika. Tako ćelije ostaju upropaštene - objasnio nam je jedan od dugogodišnjih radnika ove kompanije.

Na ulazu u firmu zatekli smo jutros Željka Filipovića, člana Nadzornog odbora u ime malih dioničara, koji je to stanje opisao, u najkraćem, kao katastrofu.

- Ćelije su se spekle. Jedino nam preostaje ponovo graditi fabriku. Svi su nas ostavili - od Federalne vlade do Vlade Hrvatske, posebno politika - kazao je on.

U 11 sati počeo je sastanak Sindikata radnika „Aluminija" s Upravom. Radnicima će biti isplaćena još jedna plaća, a kako im je rečeno na sastanku, kompanija će ići u stečaj.

hercegovina.info