Rade Bošnjak: Svi se moramo uključiti u podizanje kvalitete zdravstvenog sustava

sporazum, Medicinski fakultet

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru potpisan je Sporazum o suradnji u nastavnoj i stručnoj djelatnosti između Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K i Sveučilišta u Mostaru.

Ovim Sporazumom Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K postaje nastavnom bazom Sveučilišta u Mostaru, za potrebe ustrojbene jedinice Medicinskog fakulteta, u kojoj će se po potrebi organizirati i izvoditi nastava na sveučilišnom integriranom preddiplomskim i diplomskim studiju. U ime Sveučilišta Sporazum je potpisao rektor prof. dr. Zoran Tomić koji je istaknuo da se na ovakav način Sveučilište približava modernim europskim visokoobrazovnim trendovima.

„Sveučilište u Mostaru ima više od stotinu nastavnih baza u sustavima koji su prirodni i logični za naše sastavnice, fakultete. Nastavne baze su subjekti kroz koje Sveučilište nastoji jačati svoj nastavni kapacitet kroz primjenu suvremene teorije, istraživanja i prakse. Nama na svim fakultetima nedostaje kvalitetna praksa i prohodnost stručnjaka iz različitih sustava na Sveučilištu. Bili smo dugo zatvoreni i mislili da znamo sve, da smo najbolji, ali svjetska iskustva pokazuju drugačije. Ona traže jaku sinergiju i povezanost znanstvenoistraživačkih institucija sa svim praktičnim sektorima i subjektima.“, naglasio je rektor prof. dr. Zoran Tomić.

Ovaj Sporazum primjenjivat će se prvenstveno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te će studentima i nastavnom osoblju omogućiti brojne načine stručnog usavršavanja. Ispred Medicinskog fakulteta Sporazum je potpisao dekan prof. dr. Milenko Bevanda kazavši kako je ovaj Sporazum iznimno bitan za Medicinski fakultet.

„Zavod je već pokazao veliko zanimanje za naš Citogenetski laboratorij. Njegove mogućnosti su brojne, ali ističem kako je najveća u tome što se za brojne pacijente pretrage mogu izvršiti kod nas na Fakultetu, umjesto da isti idu u Hrvatsku, što je bila ranija praksa. Mi već imamo uspješnu suradnju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ/K na što sam ponosan. Nismo samo znanstvena i odgojna institucija, mi želimo da naš Fakultet bude bitan čimbenik u zdravstvenom sustavu. Želimo ići dalje, razvijati se, modernizirati, te ostvarivati suradnju sa svima koji će nam pomoći na tom putu.“, naglašava dekan prof. dr. Milenko Bevanda.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K Rade Bošnjak osvrnuo se na spomenutu raniju suradnju istaknuvši kako su od nje imali korist i Fakultet i Zavod, ali i šira društvena zajednica, prije svega osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K.

„Ova suradnja je puno više od ovoga što je napisano u Sporazumu. Mi u javnosti podižemo svijest o važnosti zdravstvenog sustava za cijelu društvenu zajednicu i o njegovoj složenosti. Primarno ukazujemo na to da se svi moramo uključiti u podizanje kvalitete zdravstvenog sustava jer je on najbitniji i najzahtjevniji društveni sustav. Ovakvo zajedničko djelovanje će ga učiniti učinkovitijim na korist svih nas, ali primarno na korst naših osiguranika koji su naša osnovna zadaća“, zaključio je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K Rade Bošnjak.