Predstavnici Srba: Mostar mora ostati jedinstven u teritorijalnom i administrativnom smislu

Mostar, Hum, brkanovo brdo, MIO/PIO, Mostar, riječnik, izrazi, Mostar, izbori, statut, SDA BIH, Bošnjaci, Mostar, Mostar, Travnik, razlike, Srbi, Mostar, sda, SDA BIH, Mostar, OHR, vremenski putnik, Mostar, podravka, Mostar
...što je predložila najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) te su pozvali predstavnike vlasti i međunarodne zajednice da uvaže stajališta srpske zajednice u tom gradu.

"Koordinacijski odbor srpskih organizacija je jasnog stava da je za Srbe neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje podrazumijeva podjelu Mostara", navodi se u priopćenju odbora.

Srpski predstavnici podsjećaju da su izradili prijedlog ustroja Mostara i izbornih pravila koja je osporio Ustavni sud BiH, zbog čega osam godina nisu održani lokalni izbori.

U međuvremenu su vodeće stranke HDZ BiH i SDA predložile svoja rješenja koja nisu prihavljiva drugoj strani. HDZ BiH predlaže uspostavu pet izbornih jedinica u gradu koje bi prelazile nekadašnju ratnu crtu razdvajanja, dok je SDA predložila uspostavu dviju općina, odnosno podjelu grada na većinski bošnjački i hrvatski dio po nekadašnjoj ratnoj crti razgraničenja.

"Mostar mora ostati jedinstven u teritorijalnom i administrativnom smislu. Stava smo da Mostar treba biti jedna izborna jedinica, te da se mora jasno definirati zaštita nacionalnih interesa u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti", naveli su iz srpskih organizacija u Mostaru, prenosi Hina.

Pojasnili su da bi se institucionalna zaštita triju naroda ostvarila uvođenjem dvojice dogradonačelnika koji bi uz gradonačelnika bili iz tri različita konstitutivna naroda te da se u Gradskom vijeću uvede Klub naroda u gradskom vijeću koji bi štitio interese triju Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Predstavnici Srba iz Mostara su pozvali predstavnike toga naroda na državnoj razini, ali i međunarodnu zajednicu da se uvaže njihova očekivanja te su izrazili zabrinutost za sudbinu grada Mostara i položaj srpskog naroda u njemu zbog prijedloga koji mogu dovesti do podjele Mostara na hrvatski i bošnjački dio, a u kojima bi bio potpuno zanemaren interes srpskog naroda.