Predstavljena knjiga "Teorija helikoptera"

Predstavljena knjiga "Teorija helikoptera"
Promocija  se održala u Amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a o knjizi su govorili prof. dr. sc. Šimun Bogdan, dr. sc. Alija Cigić, profesor emeritus i Željko Rakić, dipl. ing. stroj., te predstavnici organizatora.

Danas možemo vidjeti kako helikopteri uspješno izvršavaju razne zadatke ne samo u vojnom već i u svakodnevnom civilnom životu.

Kontrola prometa, sudjelovanje u spašavanju unesrećenih i hitan prijevoz bolesnih do bolnica ili gašenje šumskih požara samo se neki od tih zadataka. Bez detaljnog proračuna pri projektiranju, obilno koristeći pri tom brze računalne sustave, ostvarenje modernog helikoptera je nemoguće.

Ovo se objašnjava kako složenim opstrujavanjem glavnog rotora tako i povezanošću aerodinamičnog opterećenja lopatice s njenim gibanjem i deformacijama, a jednako tako i gibanjem cijelog helikoptera. Ova knjiga razmatra problematiku glavnog rotora helikoptera.

Materija je podijeljena u četiri poglavlja, i to: 1. Uvod, 2. Teorija idealnog rotora, 3. Aerodinamički proračun rotora helikoptera i 4. Performanse helikoptera.