Povećavaju se plaće gradonačelniku i vodstvu Vijeća, ostalima ništa

Naime, Vijeće je donijelo odluku o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Grada Mostara kojom se reguliraju platni razredi, koeficijenti i svi drugi dodaci koji idu na plaću svih zaposlenika, kako u Gradskoj upravi, tako i u Gradskom vijeću.

Prijedlog SDA

Vijećnik SDA Adil Šuta se na sjednici usprotivio ovoj odluci i uputio amandman ispred stranke, u kojem je tražio da se predsjedniku Gradskog vijeća, njegovim zamjenicima te gradonačelniku Mostara smanji koeficijent za jedan bod, a da se s druge strane povećaju koeficijenti za državne službenike, no to nije prihvaćeno.
- Umjesto da povećamo koeficijente državnim službenicima kojima će se današnjom odlukom smanjiti ukupni prihodi, mi povećavamo plaću i do 500 maraka za pojedine izabrane dužnosnike, rekao je Šuta. Pojasnio je kako su u više navrata govorili da su plaće u Gradskoj upravi niske na pojedinim mjestima poput stručnih suradnika, načelnika odjela, šefova službi...

- Tražili smo da se njima plaće povećaju budući da će im se topli obrok smanjiti za 50 posto. Time bismo došli na malo veću razinu primanja, a time će im se povećati prosjek za mirovinu. S druge strane, nismo željeli povećavati plaće gradonačelniku, predsjedniku i zamjenicima. Apsolutno nema veze tko će biti na kojoj funkciji. Mislim da nije uredu da se ta plaća povećava, rekao je Šuta.
Dodao je kako će zamjenici predsjednika Gradskog vijeća najviše profitirati. Dosada su imali plaću od 1705 maraka, a sada će im se povećati na oko 2300 maraka, a tome treba dodati paušal, topli obrok i sve ostalo.

- Mislim da to nije korektno u ovome trenutku, pogotovo kad se nalazimo u zadnjoj godini mandata. Sam predsjednik Vijeća Murat Ćorić nije bio za ovu odluku, rekao je Šuta. Bez obzira plaća će se i predsjedniku kao i gradonačelniku povećati i iznosit će oko 2650 maraka plus ostale povlastice. Vijećnici SDA su bili protiv ove odluke, dok su HDZ i neovisni vijećnici bili suzdržani.

Glasnogovornik Gradskog vijeća Mustafa Alendar je rekao kako je odluka usvojena, ali da je usvojen zaključak Kluba Bošnjaka kako će se odluka naći ponovno na Vijeću, nakon što županijska Skupština usvoji ovu odluku, pa će se onda raspravljati i o ostalim amandmanima.

Sve transparentnije

Na sjednici je istaknuto kako su u dosadašnjem načinu obračunavanja plaća administracije primijećene brojne neregularnosti, počevši od toga da su zaposlenici koji obavljaju isti posao primali različite plaće, pa do toga da su određeni zaposlenici dodatno naplaćivali vođenje određenog postupka, iako im je isti predviđen opisom posla za koje redovito primaju plaću. 

Prilikom čitanja prijedloga odluke na Vijeću je kazano kako se posljednjih osam godina, otkad su se općine ujedinile, u Gradskoj upravi plaća obračunavala po 7 osnovica, a 130 namještenika, gotovo pola gradske administracije, primalo je veću plaću nego što bi trebalo na osnovi stručne spreme. Tako je određeni broj njih sa srednjom stručnom spremom primao plaće i od 1200 maraka mjesečno. Grad je to koštalo oko 600 tisuća maraka godišnje, odnosno posljednjih osam godina više od 4 milijuna maraka.

Prema usvojenoj odluci Vijeća, od sada će zaposlenici koji obavljaju poslove istog radnog mjesta, odnosno iste ili slične poslove, imati pravo na istu osnovnu plaću po vrsti i stupnju stručne spreme. Također, od sada bi sve trebalo biti transparentno, odnosno prilikom raspisivanja javnih natječaja i oglasa za popunjavanje radnih mjesta obvezno će se objavljivati podatak o pripadajućoj osnovnoj neto plaći za oglašena radna mjesta.  

Bešlić naveo kako se plaće namještenicima neće povećavati


U svom je izlaganju gradonačelnik Ljubo Bešlić demantirao da će plaće namještenika i službenika u Gradskoj upravi nakon usvajanja ove odluke biti veće, dodavši kako je, prije svega, nužno njezino usvajanje zbog sređivanja situacije i međusobnog usklađivanja plaća gradske administracije. Bešlić je objasnio kako će ukupna masa za plaću u proračunu ostati ista, te će se samo uraditi unutarnja preraspodjela.  
Kada su u pitanju primanja vijećnika, visina paušala i naknade za rad u radnim tijelima Gradskog vijeća i povjerenstvima koje osniva Gradsko vijeće, to će se određivati posebnom odlukom Gradskog vijeća.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list