FOTO  Potpisan ugovor o pružanju stomatoloških usluga djeci sa posebnim potrebama

ZZO HNŽ
Hercegovina.info

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru potpisali su Ugovor o pružanju usluga stomatološke zdravstvene zaštite za djecu s posebnim potrebama za 2020. godinu.

Potpisivanje Ugovora upriličeno je u sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K u Mostaru.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, Rade Bošnjak, pozdravio je sve nazočne i istakao kako je potpisivanje ovoga ugovora veliki korak i napredak u pružanju stomatoloških usluga djeci s posebnim potrebama u Hercegovačko –neretvanskoj županiji.

„Nedorečenost propisa o nadležnosti primarne i bolničke zdravstvene zaštite u odnosu na potrebe stomatološke zdravstvene zaštite za djecu s posebnim potrebama rezultiralo je višegodišnjim traganjem za cjelovitim rješenjem ovoga pitanja.

Danas sam jako sretan jer su Zavod, Dom zdravlja Mostar, Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru zajedničkim naporima iznašli cjelovito i kvalitetno rješenje na čemu sam zahvalan ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof. dr. sc. Anti Kvesiću, ravnatelju Doma zdravlja Mostar, dr. sc. Mariju Kordiću i dekanu Medicinskog fakulteta, prof.dr.sc. Milenku Bevandi.

Posebnu zahvalu upućujem dr. Lidiji Lasić Arapović, prim. mr. sci. Zoranu Karloviću, djelatnicima SKB Mostar i DZ Mostar koji su, na volonterskoj osnovi, pružali usluge stomatološke zdravstvene zaštite djeci s posebnim potrebama ne obazirući se na činjenicu kako ovo pitanje, u organizacijskom i financijskom smislu, nije u cijelosti riješeno.

Na kraju, veliku i iskrenu zahvalu upućujem predsjednici udruge „Vedri osmjeh“, Danijeli Kegelj koja nas je kontinuirano poticala, ali i razumjela u svim poteškoćama na koje smo nailazili u potrazi za rješenjem.

Evo, nakon što je Upravno vijeće Zavoda donijelo odluku o izdvajanju 300.000 KM za pružanje usluga stomatološke zdravstvene zaštite djeci s posebnim potrebama danas smo tu zbog potpisivanja Ugovora između Zavoda i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i početka bolje budućnosti ove skupine osiguranika“ kazao je direktor Bošnjak.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc. Milenko Bevanda, je kazao: „Današnji dan je jedan od posebnih dana za mene i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. U sklopu razvoja studija dentalne medicine razvili smo dentalnu polikliniku, a sada i kliniku te došli na ideju kako bi bilo izuzetno korisno otvoriti ambulantu za djecu s posebnim potrebama s težnjom da to u budućnosti postane referalni centar na razini BiH.

U razgovoru sa prof. dr. sc. Antom Kvesićem, dr. sc. Marijom Kordićem i direktorom Zavoda Radom Bošnjakom naišli smo na razumijevanje i apsolutnu potporu. Iskreno im se zahvaljujem kako na potpori tako i na povjerenju jer su u nam prepoznali strukturu koja može odgovoriti ovome pitanju.“

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof. dr. sc. Ante Kvesić, kazao je kako je SKB Mostar ovu priču, zajedno sa svojim liječnicima, započeo iz empatije koja se na inicijativu Zavoda zdravstvenog osiguranja i uz pomoć Medicinskog fakulteta i Doma zdravlja današnjim ugovorom postavila na ispravan i sustavan način. Prof. dr. sc. Ante Kvesić zahvalio se svim sudionicima zdravstvenog sustava koji su sve ove godine radili sve što su mogli za ovu djecu, jer ova djeca moraju imati sva prava kao i svi drugi osiguranici.

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar, dr. sc. Mario Kordić, je istakao kako je ova vrlo lijepa i pozitivna priča počela iz entuzijazma par ljudi i prerasla u vrlo dobru i korisnu priču koja se današnjim Ugovorom sustavno rješava važno pitanje zdravstvene zaštite posebno osjetljive skupine pacijenata.

Danijela Kegelj, predsjednica Udruge „Vedri osmijeh“ kazala je kako se najiskrenije zahvaljuje u svoje ime i u ime Udruge na sustavnom rješenju ovoga problema.

„Po prvi put sve zdravstvene ustanove ujedinile su se u rješavanju ovoga problema, a kao rezultat toga danas imamo situaciju da je problem stomatološke zdravstvene zaštite djece s posebnim potrebama sustavno riješen samo u Mostaru, odnosno u našoj Županiji. Posebno sam sretna i uzbuđena kao roditelj koji jako dobro zna koliko je važno bilo sustavno rješavanje ovoga problema. Također, hvala prof. dr. sc. Anti Kvesiću, dekanu Bevandi, dr. Lidiji Lasić Arapović i prim. mr. sci. Zoranu Karloviću na svemu što su činili i čine za našu djecu.

Posebno se zahvaljujem direktoru Zavoda Radi Bošnjaku koji ima veliko razumijevanje za ovu populaciju osiguranika ne samo u rješavanju ovoga problema već i svih drugih poteškoća s kojima se susrećemo jer Koalicija organizacija osoba s invaliditetom „Zajedno smo jači“ posljednje 3 – 4 godine vrlo usko surađuje sa Zavodom na povećanja prava osoba s invaliditetom. U ime ove populacije najiskrenije vam se zahvaljujem“ kazala je Danijela Kegelj.