Poništen izbor novog generalnog direktora Aluminija

Dragan Čović
Kako ekskluzivno ove subote doznaje Dnevno.ba Mirko Puljić nije mogao biti na toj dužnosti sukaldno Zakonu (ima 72, a ne bi smio imati više od 65 godina), te se sumnja još i u to da je natječajna prijava kandidata Željka Kordića bila nepotpuna!

Navodno je, kako doznajemo od dobro obaviještenog izvora, njegova dokumentacija nadopunjavana, jer u prvi mah nije bilo razvidno iskustvo dotičnog na rukovodećim radnim mjestima.

Postavlja se pitanje što će se dalje događati i do kada će obični radnici Aluminija ispaštati, ali po svemu sudeći kompletan NO Aluminija Mostar sada će vjerojatno biti raspušten ili možda popunjen s novim članovima.

U svakom slučaju cjelokupan postupak imenovanja direktora mostarskog poduzeća vraća se na početak. Dragan Čović tako nije uspio u svom najnovijem pokušaju preuzimanja još jednog iznimno važnog gospodarskog subjekta u Hercegovini, iako je kojih 5-6 dana prije katoličkog Božića obavio povjerljiv razgovor s jednim članom Povjerenstva oko ocjenjivanja kandidata predloženog za generalnog direktora.

Također, portal Dnevno.ba u posjedu je određenih dokumenata oko svih ovih "marifetluka", a što je posebno zanimljivo Jerko Ivanković Lijanović i Dragan Čović 19. siječnja su održali tajne sastanke sa članovima NO-a koji su se odvijali do pola noći tog dana, odnosno sve dok nisu pronašli zajednički stav kojeg kandidata imenovati za generalnog direktora.

Na predstavnike tri člana Malih dioničara također je izvršen veliki pritisak od strane HDZ-a BiH, dok su se ostale političke opcije morale jednostavno prikloniti odluci Čovića i Lijanovića.

Predstavnik Tihomir Kralj iz Zagreba bio je inače suzdržan prilikom izbora Željka Kordića što također ponešto govori o čitavoj spletki iz kuhinje HDZ BiH - NS RZB! No, bilo kako bilo dobro je što se na kraju ipak postupilo po zakonu i što se Sud uistinu pokazao kao jedno neovisno i profesionalno tijelo i to posebno treba pohvaliti u ovoj priči.