Politika na prosvjedima u Mostaru

U republici srpskoj bojkotiraju sarajevo i najavili izvanrednu sjednicu skupštine

Prosvjedi koji su započeli u Sarajevu sa zahtjevom da vlasti donesu zakon o JMBG, čime se rješava višemjesečna agonija tek rođene djece, ispremiješali su se sa socijalnim buntom, općim nezadovoljstvom i političkom kampanjom, a posljedice su, ako je suditi po jučerašnjim reakcijama, potpuno ignoriranje "baby pobune" na većinskim hrvatskim i srpskim područjima te porukama da političari iz ova dva naroda neće uskoro doći na radno mjesto u zajedničke institucije. Najbolje se to očitovalo u Mostaru gdje su prosvjedi od JMBG-a prerasli u poruke o promjeni statuta, mimohodu od Gradske vijećnice i Uprave te obilasku zgrada HDZ-a BiH i SDA koje su okupljeni optuživali za "lopovsku politiku", ali i izražavali protivljenje "entitetu". 
No, prosvjedima se ,unatoč najavama, priključio razmjerno mali broj ljudi, tek njih 150.

Gradska šetnja

Prosvjednici su se nakon sat vremena uputili prema Gradskoj vijećnici u kojoj se ne održavaju sjednice zbog prijepora između hrvatskih i bošnjačkih stranaka. 
Organizatori i okupljeni su u izjavama za medije iznosili i teško ekonomsko stanje kao jedan od glavnih problema zbog čega očekuju promjene. 
- Imamo primjer Turske, Sjeverne Afrike, Zapadne Europe. Ako političari ne budu slušali glas naroda, onda može doći do neželjenih stvari", rekao je politolog i sudionik prosvjeda Husein Oručević. 
Među prosvjednicima u Mostaru bilo je nekoliko aktivista SDP-a i drugih oporbenih stranaka. Iako ne komentiraju jedinstveno uzroke i dosege krize, hrvatski i srpski političari jedinstveni su da postoji politički rukopis prosvjeda, te da će donijeti ozbiljne političke posljedice. 
"JMBG jeste povod i građani imaju prava biti nezadovoljni. Tijek prosvjeda, zahtjevi i transparenti su razotkrili postojanje političkih motiva, kako iz samoga Sarajeva, tako i dijelova međunarodne zajednice". Bojim se da će posljedice za dalje funkcioniranje sustava u BiH biti vrlo teške. U razgovorima s klubovima sam dobio vrlo jasne poruke kako je nastavak rada krajnje neizvjestan", rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Nova kriza

Dodao je da je hrvatskoj politici, ali i državi BiH najvažnije da sustav funkcionira te da nema zastoja na putu k EU. Kako se i očekivalo, vlasti RS-a jučer su politički kapitalizirale sarajevska događanja, najavljujući da zbog talačke krize neće raditi u institucijama u Sarajevu. 
"Ne postoje sigurnosni uvjeti za njihov rad u tijelima vlasti BiH", izjavio je novinarima nakon sjednice entitetske vlade predsjednik Skupštine RS Igor Radojičić i najavio održavanje izvanredne sjednice Skupštine tog entiteta. Predsjednik RS M.Dodik ustvrdio je kako je cilj sarajevskih prosvjeda bio iznuditi intervenciju međunarodne zajednice da bi se donio zakon o jedinstvenom matičnom broju koji ne odgovara RS-u.
"Političko Sarajevo je nervozno i na ovaj je način htjelo izvršiti utjecaj na Parlament da donese odluke. Pitanje je kakva je to zemlja u kojoj ulica sudjeluje pritiskom na to kako će Parlament odlučivati", kazao je Dodik zaključivši kako nema dvojbe da su iza prosvjeda politički motivi.

Vecernji.ba