Podijeljeni Mostar: Hrvati proglašeni agresorima na svoju državu koju su krvlju i životima obranili

Dok su presudu Bošnjaci iz istočnog dijela grada presudu dočekali sa oduševljenjem, Hrvati na zapadnoj strani su i više nego razočarani. U jednom su ipak žitelji grada na Neretvi složni, a to je da će ova presuda još više podijeliti grad.

"Žalosno je sve ovo što nam rade" , počinje priču srednjovječni žitelj Mostara i dodaje: "Ja sam iz Bijelog polja i cijeli sam rat proveo u HVO-u. Dok smo se mi spremali za obranu od agresije naši susjedi muslimani su nas nazivali ustašama. Kada je rat počeo većina ih je pobjegla, a poslije su se i oni priključili našim postrojbama gdje su kao i mi dobijali plaće i hranu za svoje obitelji. Tada nisu postojale postrojbe Armije BiH. Kada su formirali tu armiju došlo je do prvih nesuglasica, da bi nam nakon svega ti isti naši susjedi koje smo obranili i nahranili okrenuli leđa te nas zatočili. Da nije bilo Hrvata ovdje danas ne bi bilo ni BiH, a ni Mostara, a svi muslimani bi prošli kao oni na Uborku. I sada smo mi agresori na svoju državu koju smo krvlju i životima obranili. Žalosno".

Mostarac koji je također cijeli rat bio u postrojbama HVO-a i koji je tijekom rata ranjen kaže nam ovo: "Rat između Hrvata i Muslimana su zametnuli i započeli oficiri JNA koji su došli u Armiju BiH. Sada pričaju o agresiji i zločinačkom pothvatu u Mostaru, a dokumenti koji su pronađeni u njihovom stožeru potvrđuju da su oni htjeli nas napasti i od Mostara napraviti muslimanski grad. Mi smo onda krivi što smo se obranili, a da nismo prošli bi kao Hrvati u Bugojnu, Travniku, Varešu gdje su svi ili pobijeni ili projerani sa svojih ognjišta. Da nije bilo Hrata BiH danas ne bi postojala ni na papiru. Prvo smo na referendumu glasovali za neovisnu BiH, a onda smo i sa oružjem u ruci stali na branik njene slobode. Dok su naša sela gorila i dok smo se mi spremali za rat Alija Izetbegović je pozivao na roštiljanje na Baščaršiji, te uvjeravao muslimane da rata neće biti. I još nešto, ovo će ostati zabilježeno u povijesti ratovanja: Hrvatska je proglašena agresorom na BiH iako je početkom rata zbrinula više stotina tisuća muslimanskih izbjeglica i tako im spasila glave. I dok su im žene i djeca uživali na Jadranskom moru, njihovi muškarci su ubijali i klali Hrvate u Bosni. U tome je bit svega i ova osuda je nepravedna i sramotna u svim svojim segmentima".

Sa druge strane grada zadovoljni su presudom, i nismo našli sugovornika koji bi htio komentirati vrijeme kada je rat počeo.

Sve u svemu nakon ove presude stvorit će se još veći jaz između Hrvata i Bošnjaka, a oni koji su započeli rat smiju se i zadovoljno trljaju ruke.

HERCEGOVINA.info