PAVLOVIĆ Mostar pretrpio velike štete, zasad nema ozlijeđenih

 Srušeno stablo

Uslijed jakog olujnog vjetra koji je sinoć zahvatio Hercegovinu, Mostar je pretrpio značajnije materijalne štete. Vjetar je rušio dimnjake, fasadne zidove te lomio stabla koja su padala na prometnice i vozila - istaknuo je u izjavi za Fenu glasnogovornik Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske Županije Pero Pavlović.

- Bilo je šteta i u nekim drugim općinama, ali čini mi se da je u Mostaru to najizraženije. Prema pokazateljima vjetar je prelazio 115 kilometara na sat, ali trenutno ne mogu govoriti o kojim iznosima šteta je riječ, to će se znati nakon što Civilne zaštite jedinica lokalne samouprave utvrde i provedu potrebne aktivnosti. Činjenice su da je bilo lomljenja stabala koja su pala na vozila, rušenja određenih dimnjaka, nekoliko fasadnih zidova, a vjetar je prevrtao i prikolice kamiona - kazao je Pavlović.

Ističe kako je dobar pokazatelj to, da zasada nema informacija o ozlijeđenim osobama kao i da se vrijeme smiruje.

- Jutro je puno mirnije i ugodnije nego noć koja je iza nas, a najave meteorologa govore o dodatnom smirivanju -dodao je Pavlović.

Napomenuo je kako je bilo dosta poteškoća u prometovanju te kako su na uklanjanju stabala tijekom noći radili pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar.

- Iza mostarskih vatrogasaca je najburnija noć, imali su oko deset poziva zbog požara, oko 15 intervencija tehničke naravi gdje su uklanjali stabla koja su pala na prometnice, određene limove i drugo. Oni su ti koji su radili cijelu noć, očistili prometnice i pomogli da grad nesmetano funkcionira - zaključio je Pavlović.

Štete su zabilježene i u ostalim gradovima na području Hercegovine, a zbog snažnog vjetra izdano je upozorenje za područje cijele BiH.