Pametni kiosk olakšat će svakodnevnicu građana Mostara

pametni kiosk

Ideja ovog kioska je pružanje raznih informacija o znamenitostima u gradu, događajima, voznim linijama, busevima, poziva taksija i slično”, izjavio je Marin Bevanda, član tima Adictat koji je odnio pobjedu SPARK-ovog inovativnog hakatona te nagradu od 5000KM. U realizaciji ideje te timu Adictata osim Bevande sudjelovali su Luka Vučina i Dominik Gugić, koji su ujedno i studenti računarstva na Sveučilištu u Mostaru, prenosi treci.ba.

Next Innovation Hackathon je 24-satni događaj održan od strane Business park SPARK-a 6.11.2019. godine u kojem je sedam timova imalo samo 24 sata za smišljanje najbolje ideje i riješenja za modernizaciju grada Mostara.

Pametni kiosk osmišljen je kao terminal koji nudi besplatan WiFi za građane i turiste, koji digitalizira rute i prikazuje digitalne oglase.

”Na ideju smo došli jer smo primijetili slična rješenja u drugim gradovima, ali smo ih željeli upotpuniti s nekim dodatnim opcijama. O projektu i daljnjim koracima će odlučivati grad Mostar, mi stojimo na raspolaganju da sudjelujemo u realizaciji, ali kompletna odluka će biti na gradu Mostaru’’, rekao je Bevanda.

Osim već navedenih specifikacija ovog kioska otkrio je kako tim radi na još ideja koje bi stavili u proizvod. Jedna od ideja jeste postavljanje kamera koje bi se brinule za sigurnost građana.

‘’Zahvalni smo i kompaniji Stark Solutions koji su nam jako brzo i profesionalno odradili metalni okvir za naš smart kiosk. Kao što sam rekao na gradu Mostaru je sada odluka što učiniti dalje, mi bi željeli da se ovaj proizvod implementira u čitavoj BiH, ali i šire.’’, dodao je Bevanda.

Bevanda je iznio poruku za mlade nade govoreći kako sve kreativne ideje treba pokušati realizirati, pa čak i ako ne uspiju. ‘’Naučit će mnogo toga u samom procesu realizacije, ali ako se desi neuspjeh glavu gore i pokušati s drugim idejama koje vjerujem svi imaju.’’