Pacijent zaražen opakom bakterijom MRSA u SKB-u Mostar?

Obitelj ovog pacijenta (podaci poznati redakciji Dnevnog lista) sumnja da je zarazu dobio u SKB-u Mostar, dok iz bolnice sve odlučno demantiraju. Obitelj je odlučila izići u javnost isključivo iz razloga kako se agonija, koju je nakon operacije prošao ovaj pacijent, ne bi dogodila i drugima koji se liječe u ovoj bolničkoj ustanovi, a nikako zbog dizanja panike ili blaćenja bolnice, piše Dnevni list.

Pacijent se oporavlja

Muškarac iz Mostara je u kolovozu ove godine u SKB-u Mostar zbog urasle dlake imao operaciju apscesa na prsima. Rana mu dugo nakon operacije nije zacjeljivala, no liječnici su to pravdali činjenicom da su velike vrućine te da rani treba duže vremena da zacijeli. Kako se čovjeku zdravstveno stanje nije popravljalo, javio se u RMC “Dr. Safet Mujić”. U ovoj bolnici ustanovljeno je da je rana zaražena bakterijom MRSA, takozvanom bolničkom bakterijom. Obitelj sumnja da je pacijent bakterijom zaražen instrumentom prilikom operativnog zahvata u SKB-u Mostar.

Pacijent se trenutačno liječi na odjelu ortopedije, a šef ovog odjela dr. Adi Zubović, ortoped traumatolog, izjavio nam je da nikakve informacije o ovom slučaju ne može dati do četvrtka, iz razloga što čeka da se završe sve pretrage.

- Kada se sve te pretrage završe i dobiju povratne informacije, tek onda ću biti u mogućnosti s vama razgovarati. Neke stvari se ovdje nagađaju, iako ne bi trebale. Pacijent više nema MRSA-u, ja sam ga izliječio. Još ćemo odraditi neke pretrage i testove, ali njegovo stanje je bolje. Ali kako se pacijent zarazio i gdje, i za sva ostala novinarska pitanja, rano je, jer ja štitim privatnost pacijenta i njegovo zdravlje, izjavio je dr. Zubović.   

Demanti iz bolnice

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar odlučno demantiraju da se zaraza dogodila u bolnici.
- Uz izraze žaljenja što je kod dotičnog pacijenta došlo do komplikacije rutinskog operativnog zahvata, prouzročenog bakterijom MRSA, ističemo da se u navedenom slučaju ne može govoriti o bolnički stečenoj infekciji s obzirom na razdoblje proteklo od kirurške intervencije do pojave simptoma i mogućnosti naknadne kontaminacije rane, izjavila je Anamarija Dedić, glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice.

Ona navodi kako je moguće, iako rijetko, da se bolesnik može zaraziti MRSA-om preko zaraženih instrumenata, te da se takvo što u njihovoj bolnici nikada nije dogodilo, jer se pri izvođenju operativnih zahvata koriste propisno sterilizirani instrumenti.
- Spomenuta bakterija je raširena po bolnicama diljem svijeta u različitom postotku, a posljednjih godina se javlja i u izvanbolničkoj sredini, što znači da se njezina pojava ne mora uvijek vezati s bolničkom sredinom. Bakterija može biti prisutna na koži zdravih osoba (kliconoše) te je infekcija moguća i preko neopranih ruku, bilo samog bolesnika, bilo osoblja ili posjetitelja bolesniku. Moguć je još i prijenos zrakom, kazala  je Dedić, naglasivši kako se u ovoj medicinskoj ustanovi svakodnevno vrši dezinfekcija prostora sukladno važećim svjetskim standardima, tako da nisu ugroženi pacijenti SKB-a Mostar.

Također podsjeća kako u Kliničkoj bolnici Mostar već petnaest godina djeluje Povjerenstvo za bolničke infekcije koje, u sklopu svojih aktivnosti, vrši redoviti nadzor nad MRSA-om i ostalim rezistentnim bakterijama koje se mogu pojaviti kao bolnički patogeni.

Jelena Ravlija, epidemiolog u Federalnom epidemiološkom zavodu, rekla  je da Zavod nema nikakvu prijavu u vezi s navedenim slučajem. Objasnila je da SKB Mostar ima Povjerenstvo za bolničke infekcije koje vrši redoviti preventivni nadzor nad MRSA-om, kao i da ista komisija vrši provjere ako postoji sumnja da se razvila intrahospitalna infekcija, odnosno da je neki pacijent zaražen u bolnici.
 
Ravlija napominje da se ova bakterija može javiti i u vrhunskim medicinskim ustanovama, ali i da se ljudi s njom mogu zaraziti i izvan bolnica.

MRSA u sarajevskom rodilištu

Na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu u lipnju je otkrivena smrtonosna bakterija MRSA. Ovom bakterijom bile su zaražene 23 bebe.
 
Uprava Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu je potvrdila tada da je od početka veljače zbog toga tretirano 23 od ukupno 1235 djece rođene u ovom razdoblju. Nijedno dijete nije imalo sepsu, a sve su bile uglavnom kožne manifestacije.

Nakon otkrivanja bakterije u porodilištu, odmah je provedena inspekcijska kontrola, uzeti su brisovi zaposlenika te je kod tri zaposlenika potvrđena infekcija bakterijom MRSA.

dnevni list